Moody's: enyhültek a világgazdasági növekedést terhelő legfőbb kockázatok

Gazdaság, 2017.05.31

Fenntarthatónak tűnik a világgazdaság növekedési kilátásainak javulása, mivel enyhülnek a legfőbb globális kockázatok, és a feltörekvő piacok is tartják bővülési ütemeiket - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett havi globális előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy várakozása szerint a legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságok, valamint az Európai Unió alkotta húsz világgazdasági erőcentrum (G20) átlagos növekedése az idén és jövőre is eléri a 3,1 százalékot a tavaly mért 2,6 százalékos átlag után.

A Moody's hangsúlyozza, hogy a G20-csoport adja a globális hazai össztermék (GDP) 78 százalékát.

"Ez idő szerint" enyhülni látszik annak a kockázata, hogy az Egyesült Államok a globális növekedést és kereskedelmet károsító protekcionista gazdaságpolitika felé fordul, Emmanuel Macron győzelme a francia elnökválasztáson pedig azt jelenti, hogy már nem tekinthető azonnali kockázatnak valamely nagy euróövezeti gazdaság távozása az Európai Unióból - áll a Moody's szerdai előrejelzésében.

A hitelminősítő szerint valószínűsíthető az is, hogy a kínai gazdaság elkerüli a hirtelen megtorpanást.

A cég várakozása szerint az idén folytatódik a kínai gazdaság növekedésének lassulása, elsősorban a kínai jegybank likviditásszűkítő intézkedései és az ingatlanszektorbeli beruházások ebből eredő visszaesése miatt, de rövid távon korlátozott annak a kockázata, hogy ez a lassulási folyamat ellenőrizhetetlenné válik.

A Moody's 2017-ben 6,6 százalékos növekedéssel számol a kínai gazdaságban.

Más nagy londoni házak borúlátóbb előrejelzéseket tartanak érvényben a kínai gazdaságra, de szintén nem számolnak a kínai növekedés markáns és hirtelen megtorpanásával.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics a feltörekvő térség növekedési kilátásairól összeállított, ugyancsak szerdán ismertetett prognózisában közölte: a kínai gazdaságra kidolgozott saját aktivitási mérőszáma - China Activity Proxy - egyértelmű fordulatot jelez a kínai növekedési ciklusban.

A ház ennek alapján elvégzett modellszámításai szerint a következő fél évben a kínai hazai össztermék éves összevetésben mért bővülése fokozatosan 5-5,5 százalékra lassul a jelenlegi 6 százalék körüli éves növekedési ütemről.

A Capital Economics londoni elemzői szerint a kínai gazdaság potenciális éves növekedése jelenleg 4-5 százalék környékén lehet, és a cég azzal számol, hogy a tényleges növekedés a mostani ciklikus lassulási folyamat során e potenciális növekedési ütemhez közelebbi szintek felé tart.

A Capital Economics közgazdászai is hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy ez nem az a kemény landolás, amelytől "oly sokan félnek".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!