Munkahelyi kiégés, de mit tegyünk ellene?

Gazdaság, 2020.01.11

A munkahelyi kiégés nem egyenlő a fáradtsággal vagy a stresszel. A kiégés leginkább motiváció elvesztéssel, hatékonyság csökkenéssel, közönyösséggel és életkedv romlással jelentkezik.

Munkahelyi kiégés Az ilyen fajta elváltozás nem csak fizikai, de érzelembeli betegségekhez is járulhat.

De hogyan is alakul ki, és mi a kiváltó oka ennek?

Legtöbbször a munkahelyi túlterheltség és a gazdasági nyomás a társadalom és a cégek részéről egyaránt. Utóbbi nagyobb munkaidővel és még több munkával bombáz minket gyakran kevesebb pénzért. A technikai fejlettségnek köszönhetően pedig telefonnal és laptoppal ma már mindenhol képesek vagyunk dolgozni, amit sok cég kihasznál, ezzel lebontva a határokat a magánélet és a munkahely között. Ez sokakban egy szorongást idézhet elő, és aki jobban a karrierjére és munkájára fókuszál, az gyakran nem tudja helyesen kezelni a megnövekedett munkát. Ebben az esetben az egyénnek nagyban változtatni kell életén és a munkához való hozzáállásán, mert nem csak egészségügyi, de kapcsolati leépülés áldozatai is lehetünk. Hiszen ha munkába temetjük magunkat, azzal kevesebb idő jut ismerőseinkre, barátainkra és családtagjainkra.

Mit tehetünk ez ellen, van egyáltalán kiút ebből?

Több megoldást is alkalmazhatunk az ilyen esetekben. Az első és legfontosabb dolog, hogy mérlegelünk, hogy számunkra ez a munka mennyit ér meg. Megéri e tönkretenni magunkat hosszútávon és leépíteni emberi kapcsolatainkat vagy megbeszélést tartani főnökünkkel, hogy ez a munkamennyiség sok számunkra és csökkentsük ezt. Ez általában fizetés csökkenéssel is járhat, de tudni kell mi számunkra a fontos.

A második megoldás, a munkahelyváltás. Ha úgy érezzük, motiváltságunk elhagyott és teljes irányba a kimerültségbe evezünk, akkor érdemes a munkahely váltáson gondolkozni. A DebrecenAllas.hu oldalon a város és a megye állásai között válogathatunk szaktudásunknak megfelelően, ahol jelentkezésünket egy pillanat alatt leadhatjuk. Részletek itt.

Fontos mérlegelni, hogy mi számunkra a legfontosabb, vagy épp mi felé akarunk haladni. Fontos a pénz és a karrier, de lehet nem mindenáron ez a legfontosabb.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!