Nagy Márton Montenegró miniszterelnökével tárgyalt

Gazdaság, 2024.03.22

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Milojko Spajic miniszterelnökkel egyeztetett Montenegróban. A felek a térség teljesítményét meghatározó és befolyásoló nemzetközi folyamatok mellett áttekintették a két ország közötti gazdasági és turisztikai kapcsolatokat, valamint külön kitértek a gazdasági együttműködés megerősítésének és mélyítésének további lehetséges területeire - tájékoztatott pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Nagy Márton az egyeztetésen kiemelte, hogy Montenegró Magyarország fontos partnere, hazánk elkötelezett Montenegró EU-integrációs előrehaladásának támogatásában. A két ország közötti külkereskedelmi termékforgalom értéke 2023-ban megközelítette a 100 millió eurót, amely érdemi előrelépést jelent a megelőző évekhez képest.

Montenegró a magyar kifektetéseket tekintve is kiemelt partnerország, 2022-ben a magyar tőke 21. célországa volt, az oda áramló hazai tőke értéke 314 millió eurót tett ki. 2023-ban a Montenegróból érkező turisták száma meghaladta a 6 ezret, az eltöltött vendégéjszakák száma pedig a 17 ezret, mindez az előző évhez képest 28, illetve 23 százalékos bővülésnek felel meg.

A miniszter hozzátette, hogy magyar kormány arra törekszik, hogy a két ország közötti gazdasági együttműködés tovább erősödjön, így a felek közötti egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!