Navracsics Tibor: a magyar fejlesztéspolitika a felzárkóztatásra koncentrál

Gazdaság, 2024.04.02

A magyar fejlesztéspolitika a felzárkóztatásra koncentrál, de nincs válasza arra, hogy potenciálisan versenyképes régiókat hogyan tegyen valóban versenyképessé - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Budapesten, A hazai fejlesztéspolitika elmúlt 20 éve címmel megrendezett konferencián.

Navracsics Tibor kiemelte, hogy a főváros fejlettsége 2022-re elérte az Európai Unió átlagának 156 százalékát a 2004-es 129 százalékról, a Budapesten kívüli régiók ugyanakkor sokkal mérsékeltebb ütemben zárkóznak fel.

Példaként említette, hogy a Dél-Dunántúl, az Alföld, Pest vármegye és Észak-Magyarország felzárkóztatandó területek, de az Észak-Dunántúl dinamikusan növekvő régió volt, amely mostanra megtorpant.

A miniszter jelezte, hogy elindítanak egy, a Dél-Dunántúlra vonatkozó nagytérségi fejlesztési programot, mert az elmúlt 30 évben ez a terület volt az, ami a magyar régiók között is a legrosszabb növekedési trendet mutatta.

A Dél-Dunántúlra oda kell figyelni, de közben nem szabad elfelejteni az észak-dunántúli, a nyugat-dunántúli és a középdunántúli régiót, mert teljesítményük látszólag figyelemre méltó, ugyanakkor évek óta egy helyben toporognak, nincs dinamikus növekedés ezeken a területeken - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Kitért arra, hogy a Nyugat-Dunántúlon mindennapi probléma a munkaerő elvándorlása. A képzett és a kevésbé képzett munkaerő is tömegével megy át Ausztriába vagy Dél-Németországba, mert magasabbak a fizetések és jobbak a munkakörülmények - fejtette ki.

Ha erre nem találunk választ, akkor az Észak-Dunántúl nagyon rövid időn belül bajban lesz, annak ellenére, hogy kiváló potenciállal rendelkezik a növekedéshez - fogalmazott.

A miniszter úgy látja, a másik esetleges kudarclehetőséget a meglévő belső perifériák, a városhiányos térségek jelentik. Egy város a térségében gazdasági motor, de Magyarországon nagyon sok olyan, városi címet viselő település van, amelynek nincs térségi kisugárzása - mutatott rá.

Navracsics Tibor szerint meg kell vizsgálni, hogy hol vannak városhiányos térségek, és át kell gondolni a városfejlesztési politikát.

A miniszter kifejtette: a következő 20 évben lesz egy olyan időszak, amikor átmenetileg nőnek a területi különbségek, de bízik abban, hogy ezt követően megindul egy dinamikus felzárkózási folyamat.

Különösen fontosnak tartja annak elérését, hogy Magyarország az Európai Unió öt legélhetőbb országa közé kerüljön - hangsúlyozta Navracsics Tibor a Századvég és a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett szakmai konferencián.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!