Négyhavi mélyponton az új lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban áprilisban

Gazdaság, 2017.05.23

A vártnál kevesebb új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban áprilisban, a kereskedelmi minisztérium kedden közölt jelentése szerint havi bázison, szezonális kiigazítással, 11,4 százalékkal csökkent az új lakások értékesítése, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 569 ezerre zsugorodott az egy hónappal korábbi, 9 és fél éves csúcsot jelentő 642 ezerről. Az áprilisi szám négyhavi mélypont.

Elemzők 1,5 százalékos szűkülést, 610 ezres értéket vártak áprilisra.

Éves összevetésben 0,5 százalékkal több újonnan épült lakást értékesítettek az Egyesült Államokban áprilisban.

Az áprilisi újlakás-eladások ütemével számolva 5,7 hónapra lenne elég lakás a kereslet kielégítésére. Általában hat hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly fenntartásához.

Az új lakások átlagára áprilisban 368 ezer 300 dollár volt az előző havi 368 ezer 400 dollár után. A 309 ezer 200 dolláros mediánár is alacsonyabb a márciusi 318 ezer 700 dollárnál.

Az új lakásértékesítés az Egyesült Államok mind a négy fő régiójában zsugorodott áprilisban. Legnagyobb mértékben a nyugati régióban (26,3 százalékkal, 126 ezerre), legkevésbé pedig a déli régióban (4 százalékkal, 333 ezerre) csökkent.

Bár az új lakások értékesítése az összes lakáseladásnak nagyjából 10 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt. Emellett növeli a keresletet az építőipari anyagok iránt, a fogyasztók többet költenek tájépítésre és egyéb szolgáltatásokra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!