Nehéz évre számít idén is a német vegyipar

Gazdaság, 2024.03.16

Nehéz évre számít idén is a német vegyipar - közölte az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a VCI szombaton honlapján.

A termelés volumen várhatóan alacsony szinten stagnál, az értékesítési árbevétel pedig 3,5 százalékkal csökken a 2023-ashoz képest - írta a Verband der Chemischen Industrie e.V.).

A szervezet értékelése alapján a német vegyipari és gyógyszeripari ágazat kijózanító utolsó negyedévvel zárta 2023-at. Különösen az európai ipar gyenge teljesítménye és az intenzív nemzetközi versenyben elmaradt megrendelések miatt csökkentek az eladások Németországban és külföldön.

A harmadik legnagyobb német feldolgozóipari ágazat termelési volumene 7,9 százalékkal, értékesítési árbevétele pedig 12,2 százalékkal csökkent tavaly, összesen 229,3 milliárd euróra.

A VCI 2024 egészére vonatkozóan stagnáló termelési volumenre számít, az árak csökkenése miatt pedig az iparág értékesítési árbevétele várhatóan 3,5 százalékkal esik vissza.

Wolfgang Große Entrup, a VCI ügyvezető igazgatója csalódást keltőnek nevezte 2023-at. Kitért arra, hogy nemcsak a vegyipar-gyógyszeripar, hanem az egész német gazdaság szenved a lanyha konjunktúra és a strukturális problémák miatt.

"Mindazonáltal a hosszú pangás után már mutatkoznak az első reménykeltő jelek. Február óta egyes cégek a rendelésállomány enyhe javulásáról számoltak be, különösen az exportmegrendelések tekintetében. A rügyező gazdasági fellendülésnek most locsolásra, műtrágyára és sok fényre lenne szüksége, főként a politika részéről" - tette hozzá.

Az óvatosan pozitív jelek ellenére a VCI vezére még nem látja a gazdasági fordulat jeleit.

Az energia- és nyersanyagpiacokon továbbra is feszült a helyzet. A megrendelések tartós hiánya és a magas németországi termelési költségek továbbra is nehezítik az üzletmenetet - közölte.

"A német gazdaságot sürgősen talpra kell állítani. Ehhez olyan gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, amely a növekedésre, az átalakulásra és a rugalmasságra összpontosít. Németország gyengeségének okait kell orvosolni, nem pedig a tüneteket kezelni sok pénzzel" - mondta Wolfgang Große Entrup.

A vegyipar képviseleti szervezete a "gazdasági iránytű újraigazítására" szólította fel éves beszámolójában a kormányt.

Újra kiszámíthatóvá kell tenni a politikát. A vállalatoknak hinniük kell a tartósan megfizethető energiaárakban, az okszerű szabályozásban, az ésszerű társasági adóban és könnyítésekben a bürokrácia és az engedélyezési eljárások terén - írta a VCI 2023-as évértékelője.
https://www.vci.de/presse/pressemitteilungen/quartalsbericht-q4-2023.jsp
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!