Neked szükséged van tűzvédelmi szakvizsgára?

Gazdaság, 2022.08.17

Akad számos olyan munkakör és szakma, amelynek végzője vagy irányítója muszáj, hogy tisztában legyen minden aktuális előírással, hogy a munkát biztonságosan és az előírásoknak megfelelően tudja végezni.

Forraaztás
Ezek a szakmák általában azok, amelyek során fokozott tűz- és robbanásveszély alakul ki, így a hegesztők, a tűzoltási és pirotechnikai eszközökkel, valamint az erősáramú berendezésekkel foglalkozó szakemberek nem kerülhetik el a Tanfolyam.hu tűzvédelmi szaktanfolyamát és szakvizsgáját.  

Hogy pontosan mely szakmák kötelesek ezt a vizsgát letenni, arról a részletes jogszabályban kell tájékozódni, illetve munkavállalás során a lehetséges munkaadónál érdeklődni.

Miről szól a tűzvédelmi szakvizsga?

Fontos tudni, hogy ez nem csupán egy kötelező papírdarab, aminek semmi jelentősége sincs a munkavégzés során, hanem éppen ellenkezőleg: a tűzvédelmi ismeretek nélkül egy-egy hiba akár emberéletekbe is kerülhet, ami nemcsak nyomozást von maga után, hanem egy életen át tartó lelki terhet is ró a hiba elkövetőjére.

Ezért aztán a jogszabályi előírásoknak megfelelően időről időre, de legalább ötévente kötelező megújítani a szakvizsgát, és aktualizálni a tűzvédelmi ismereteket. Sok esetben ezt a munkáltató jelzi és szervezi, ám ha valaki egyéni vállalkozóként dolgozik, akkor saját magának kell nyomon követnie ezeket a követelményeket, nehogy bírság vagy baleset legyen a hanyagság vagy nemtörődömség vége.

Mikor és hogyan lehet szakvizsgázni?

Ha a törvény másként nem rendeli el, akkor öt évig érvényes egy tűzvédelmi szakvizsga, ellenben ha időközben változnak a tűzvédelmi előírások, lehet soron kívül is tűzvédelmi szakvizsga letételére kötelezni a szakembereket.

A szakvizsga maga két részből áll: elméleti és gyakorlati vizsgarészből. A vizsgáztatás írásban és szóban történik, viszont azoknak, akik 90% fölött teljesítik az írásbeli részt, nem kell részt venniük a szóbeli vizsgán. 50-89%-os írásbeli eredmény esetén szóban is számot kell adni a tudásról, 50% alatt viszont meg kell ismételni a vizsgát.

Neked szükséged van tűzvédelmi szakvizsgára? Ha elbizonytalanodnál, vagy kérdésed merül fel, a Tanfolyam.hu tanfolyamszervezői készséggel állnak a rendelkezésedre.

Nem szabad elhanyagolni!

A szakvizsga letételét és megújítását már csak azért sem szabad elfelejteni, mert ha a munkavégzés során ellenőrzést kapsz, és nincs nálad a szakvizsgád eredeti példánya vagy a másolata, akkor bizony könnyen büntetést kaphatsz, sőt, akkor is lesújt rád a hatóság, ha nem a tűzvédelmi előírásoknak megfelelően végzed a munkád.

Persze fontos leszögezni, hogy ez a saját érdeked, hogy biztonságosan és az egészségedet óvva tudj dolgozni, hiszen egy munkahelyi baleset nemcsak azért rossz, mert akár hosszú időre kieshetsz a munkából, hanem azért is, mert maradandó egészségkárosodást is szenvedhetsz.

Járj tehát utána, hogy szükséged van-e tűzvédelmi szakvizsgára, és vedd komolyan a feladatot!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!