Nem módosította alapkamatát a Bank of England

Gazdaság, 2018.06.21

A piaci és elemzői várakozásoknak megfelelően nem hajtott végre újabb kamatemelést júniusi kamatdöntő ülésén a Bank of England monetáris tanácsa.

A csütörtöki bejelentés szerint így változatlanul 0,50 százalék a brit jegybank irányadó kamata.

A monetáris testület azonban megosztott volt: a kilenc tag közül hatan szavaztak kamattartásra, köztük Mark Carney, a Bank of England kormányzója. A tanács két, szigorításra hajló alapállásáról közismert tagja, Ian McCafferty és Michael Saunders mellett ugyanakkor ezúttal egy újabb tag, Andy Haldane, a Bank of England főközgazdásza is 0,25 százalékpontos kamatemelésre voksolt, ami meglepetésként érte a piacot és az elemzőket.

A Bank of England tavaly novemberben, tíz év után először emelte alapkamatát, 0,25 százalékponttal a továbbra is érvényes 0,50 százalékra.

A piaci szereplők és az elemzői közösség tagjai az elmúlt hónapokban gyakorlatilag biztosra vették, hogy a Bank of England már májusban újból kamatemelést jelent be, de az utóbbi hetek váratlanul gyenge brit gazdasági aktivitási adatai után ez a várakozás eltűnt az előrejelzésekből és a piaci árazásokból.

A brit statisztikai hivatal (ONS) május végén ismertetett adatai szerint a brit hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben mindössze 0,1 százalékkal nőtt 2018 első negyedében.

Ez meredek lassulás, a tavalyi negyedik negyedévben ugyanis még 0,4 százalékos negyedéves növekedést mértek a brit gazdaságban.

A Bank of England az előző, májusi kamatdöntő üléssel egy időben kiadott új inflációs jelentésében maga is kiemelte, hogy a brit gazdaság idei első negyedévi növekedése 0,3 százalékponttal elmaradt az eggyel korábbi inflációs jelentésben valószínűsített ütemtől.

A Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) e héten ismertetett, lefelé módosított prognózisában közölte: 2018 egészére az eddigi 1,4 százalék helyett 1,3 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban, 2019-re szóló növekedési előrejelzését pedig 1,5 százalékról 1,4 százalékra rontotta.

A brit üzleti vállalkozások érdekképviseletét ellátó kamarai szövetség szerint növekedési szempontból az idei naptári év lesz a leggyengébb 2009 óta, amikor a brit gazdaságot a pénzügyi válság recesszióba sodorta.

Londoni pénzügyi elemzők szerint azonban mindezek ellenére korántsem került le a napirendről a Bank of England monetáris politikájának idei szigorítása, és ezt támasztja alá a monetáris testület meglehetősen derűlátó hangvételű csütörtöki közleménye is.

A tanács megerősítette például azt a várakozását, hogy a brit hazai össztermék negyedéves növekedési üteme a második negyedévben 0,4 százalékra gyorsul. A közlemény emellett erőteljes hangsúlyt helyez a robusztus munkapiaci kondíciókra, a kiskereskedelmi forgalom második negyedévi élénkülésére és a javuló fogyasztói bizalomra.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics elemzői a Bank of England csütörtöki bejelentése után összeállított előrejelzésükben közölték: mindezt egybevetve - és különös tekintettel arra, hogy a jegybank főközgazdásza, Andy Haldane "dezertált a héják táborába" - a ház augusztusra újabb 0,25 százalékpontos kamatemelést vár a Bank of England részéről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!