Népszerűbbek a magasabb összegű lakástakarékok egy felmérés szerint

Gazdaság, 2024.03.07

Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint - közölte a lakástakarékszámla.hu, az Erste Lakástakarék egyik közvetítő partnere az MTI-vel csütörtökön.

A megtakarítási maximum népszerűségét a felújítási költségek és az ingatlanok drágulásával magyarázták, a legtöbb lakáscélhoz emiatt kell minél magasabb összeget választani.

Hozzátették ugyanakkor, hogy ekkora befizetést nem tud mindenki vállalni, a fiatalok aránya ezért a befizetők között viszonylag alacsony, a 30 év alattiaké 12,5 százalék, a harmincas éveikben járóké is alig 20 százalék. A 40 és 50 év közöttiek 33 százalékkal vezetik a korosztály szerinti bontást, az 50 és 60 év közöttiek az ügyfelek csaknem 22 százalékát teszik ki, a 60 felettiek pedig 13 százalékot, ők általában a gyermekeiknek, unokáiknak tesznek félre.

Területi megoszlásban Budapest és Pest megye vezet 20-20 százalék körüli részesedéssel, Nógrád vármegye az utolsó 1,28 százalékkal - írták.

Az eredmények alapján a kedvezmények fontos ösztönzők, a túlnyomó többség számlanyitási díj nélküli megtakarításokat választott. A hosszabb, 8 éves futamidő népszerűsége mögött a 4 éveshez képest kétszeres kamatbónusz állhat.

Ahhoz, hogy a rövidebb futamidőt csupán 13,5 százalék választotta, valószínűleg az is hozzájárul, hogy ilyen rövid idő alatt sokszor se ingatlanfelújításhoz, se ingatlanvásárlás önerejéhez nem lehet elég pénzt gyűjteni - tették hozzá.

Az összesítés 2023 szeptembere és 2024 februárja között készült az Online Navigátor Kft. által közvetített Erste Lakástakarék szerződések alapján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!