NFM helyettes államtitkár: a kormány támogatni kívánja a magyar űripar fejlesztéseit

Gazdaság, 2017.02.28

Támogatni kívánja a kormány a magyar űripari innovációkat és segítséget nyújt ahhoz is, hogy a hazai fejlesztések nemzetközi téren is sikeresek legyenek - mondta Mernyei Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az első Magyar űrkatalógus bemutatóján.

A helyettes államtitkár szerint hiánypótló kiadvány az NFM támogatásával megjelent kötet, mivel elsőként mutatja be a hazai űrtevékenység szereplőit - vállalkozásokat, kutatóintézményeket - magyar és angol nyelven. Hozzátette, hogy a magyar űripar szinte kizárólag exporttevékenységet végez, ezért különösen fontos, hogy a nemzetközi szereplők - elsősorban az önálló európai űrképesség fejlődését támogató Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) és annak tagállamai - megismerjék a magyar űrtevékenység eredményeit.

Mernyei Ákos felidézte, hogy Magyarország sikerrel zárta teljes jogú tagságának első évét az ESA-ban, a kimagaslóan magas hozzáadott értéket képviselő magyar fejlesztések pedig a nemzetközi közösség számára is hasznosak lehetnek.

Johann-Dietrich Wörner, az ESA főigazgatója fontos lépésnek nevezte a magyar űrkatalógus megjelenését és hozzátette, hogy Magyarország a kötelező programokon túl a 22 tagállamot tömörítő szervezet általános technológiai programjában is részt vesz. Hangsúlyozta, hogy az ESA tevékenysége rendkívül sokrétű: a Föld megfigyelésén túl különféle tudomány- és iparágak, technológiák (navigáció, telekommunikáció, kiberbiztonság, új meghajtások, kvantumtechnológia) fejlesztésében is részt vesz, de a globális problémák - többek között energiaválság, klímaváltozás, demográfia - megoldásában is segíti a döntéshozókat.

A főigazgató felidézte, hogy az űrtevékenység számos változáson ment keresztül, egyre több szereplő részvételén és együttműködésén alapszik, finanszírozásában az állami források helyét egyre inkább átveszi a magántőke, amely kockázatot és befektetést vállal magára. A fejlesztések eredményei átkerülhetnek az űrből a mindennapi életbe, de a földi körülményekre tervezett technológiák is hasznosulhatnak az űrben, így egymást segítő innovációk hálózata jön létre - fogalmazott Johann-Dietrich Wörner.

Az űripar gazdaságilag kiemelkedően sikeres ágazat, minden 1 euró befektetés 6 euró nyereséget termel - tette hozzá az ESA főigazgatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!