NGM: a kedvező reálgazdasági folyamatok stabilizálták a költségvetést

Gazdaság, 2018.03.21

Az év első két hónapjára jellemző kedvező reálgazdasági folyamatok stabilizálták a költségvetést - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Az NGM szerdán közölte, hogy az államháztartás központi alrendszere 526,6 milliárd forint hiánnyal zárta az év első két hónapját.

Banai Péter Benő szerint a költségvetés bevételi oldalát meghatározta, hogy a személyi jövedelemadónál több mint 57 milliárd forinttal nagyobb bevétel érkezett a központi költségvetésbe a tavalyi év azonos időszakához képest. A szociális hozzájárulási adóból is több bevétele volt a költségvetésnek annak ellenére, hogy 2,5 százalékponttal csökkent az adókulcs.

A kiadási oldalról kiemelte, hogy folytatódott az uniós támogatások megelőlegezése, illetve fellendült a Modern városok program projektjeinek kifizetése.

Hangsúlyozta, egyedi tényezők okozták, hogy a kedvező reálgazdasági folyamatok mellett időarányosan viszonylag magas államháztartási hiány alakult ki az év első két hónapjában.

Banai Péter Benő az adatok alapján úgy látja, hogy a 2018-as évet mind a gazdaság bővülése, mind a stabil államháztartási helyzet jellemezheti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!