NGM-államtitkár: a GINOP keretében közel 16,2 milliárd forintot ítéltek oda

Gazdaság, 2016.05.26

Közel 16,2 milliárd forint európai uniós fejlesztési forrás megítéléséről született támogató döntés a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 5 pályázati felhívásának keretében - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-vel.

Rákossy Balázs kiemelte: a GINOP támogatja a mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenését és kapacitásbővítő beruházásait. A vállalkozások piaci megjelenését célzó pályázatok közül 37 projekt nyert el több mint 360,81 millió forintnyi fejlesztési forrást, a projektek összköltsége 721,94 millió forint. A támogatásból a külpiacra jutást elősegítő szolgáltatások igénybevétele, marketingtevékenységek, idegen nyelvű honlap létrehozása, illetve piackutatás finanszírozható - tette hozzá.

A vállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatására kiírt pályázatokon 556 projekt nyert el csaknem 13,39 milliárd forint támogatást, így 22,96 milliárd forint összköltségű fejlesztéseket hajthatnak végre. A támogatással modern eszköz- és gépparkok, fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására, a szektor szereplői számára a versenyképesség feltételeinek megteremtésére, fenntartására nyílik lehetőség - ismertette az államtitkár.

A vállalkozások termelési kapacitásainak bővítésére kiírt pályázatban 3 fejlesztés valósulhat meg 1,1 milliárd forint uniós támogatással. A cégek összesen 2,3 milliárd forint értékű fejlesztést hajthatnak végre. A támogatás célja a vállalkozások fejlődésének, piaci pozíciójának erősítése, a munkahelyek megtartásával járó beruházások támogatása és a helyi gazdaság megerősítése.

Az Iparjog című pályázati felhívásban 8 projektet támogatnak, ennek révén a vállalkozások 100 százalékos támogatási intenzitás mellett 21,45 millió forintot nyertek el. A felhívás a szellemi alkotások magyarországi vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló újdonságkutatási, oltalomszerzési és -fenntartási, valamint a szellemivagyon-értékelés és audit tevékenységek támogatására jött létre.

A Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése című kiemelt felhívás is eredményesen zárult, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. és az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. konzorciumot alkotva valósítja meg az 1,3 milliárd forint összköltségű programot.

A GINOP 2700 milliárd forintos keretéből már közel 1000 milliárd forintot írtak ki, év végéig meghirdetik a keret 80 százalékát, így tartják azt a kormányzati célkitűzést, hogy 2017 nyaráig az összes európai uniós forrás pályázati formában megjelenhessen - közölte az államtitkár az MTI-vel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!