NGM-államtitkár: a vártnak megfelelő a költségvetés helyzete

Gazdaság, 2017.09.21

A költségvetés helyzete stabil, a vártnak megfelelő, az uniós módszertan szerinti, GDP-arányos 2,4 százalékos hiánycél az államháztartás stabilitásának megőrzése mellett továbbra is biztonsággal teljesíthető - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: az első nyolchavi 979,9 milliárd forintos hiány az egész évre tervezett deficit 84,01 százaléka. A legfrissebb adatokból jól látszik, hogy a hiány felfutásának oka döntően az európai uniós támogatások kifizetése, a brüsszeli támogatások megelőlegezése - emelte ki.

Augusztus végéig a magyar állam több mint 1300 milliárd forintnyi támogatást fizetett ki a pályázatok kedvezményezettjeinek, ehhez nem egészen 300 milliárd forint bevételt tudott elszámolni. Ez átmenetileg a magyar költségvetés hiányának felfutását eredményezi, de az uniós támogatások később be fognak érkezni.

A magyar hiánycél összhangban van az uniós szabályokkal, és az államadósság is csökkeni fog az év végén - mondta.

Magyarországot 2010-óta fegyelmezett költségvetés jellemzi, 2013-ban, 9 év után kikerült a túlzottdeficit eljárás alól. A kormány 2010 után azonnal a költségvetés stabilizálásához kezdett - emlékeztetett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!