NGM: 39 milliárd forint uniós fejlesztési forrásra pályázhatnak a kkv-k

Gazdaság, 2016.12.02

Újra pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) termelési kapacitásaik bővítésére és kapacitásbővítő beruházásaik támogatására a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, összesen 39 milliárd forint értékű fejlesztési forrás érhető el - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára pénteken az MTI-t.

A kkv-k termelési kapacitásainak bővítésére 18 milliárd forint áll rendelkezésre. A vissza nem térítendő támogatásból lehetőség nyílik új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására, az ehhez kapcsolódó gyártási licenc, know-how beszerzésére, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, infrastrukturális és ingatlan-beruházásokra, valamint információs technológiafejlesztésre is. A pályázók 25 és 250 millió forint közötti összeget nyerhetnek el.

A kapacitásbővítő beruházások támogatására kiírt pályázati felhívás 21 milliárd forint keretösszeggel jelent meg. A vállalkozások ezen 5 és 25 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el - ismertette az államtitkár.

A támogatás új, modern eszköz- és gépparkok beszerzésére, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, információs technológia-fejlesztésre vagy akár honlapkészítésre is fordítható.

Mindkét felhívás célja a kkv-k fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójának erősítése, munkahelyek megtartását eredményező beruházások támogatása, a területi különbségek csökkentése, a térségi felzárkóztatás és a helyi gazdaság megerősítése. A támogatott beruházásoknak olyan kapacitásbővítést kell eredményeznie, amelyre tényleges piaci igény mutatkozik, illetve javítja a technológiai felkészültséget, versenyképességet - hangsúlyozta Rákossy Balázs.

A támogatási kérelmeket jövő január 16-tól lehet benyújtani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!