NGM: két új uniós pályázatra nyújtható be támogatási kérelem

Gazdaság, 2016.02.01

Két pályázati felhívásra nyújtható be támogatási kérelem hétfőtől a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében, együttesen 4,6 milliárd forint értékben - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t.

A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentésére kiírt felhívásra a GINOP forrásaiból maximum 1,3 milliárd forint, a VEKOP forrásaiból maximum 492 millió forint áll rendelkezésre.

A kiemelt felhívás közvetlen célcsoportjai a köznevelési intézmények szakképzési feladatait ellátó 44 szakképzési centrum és azok pedagógusai. A felhívás közvetetten érinti a szakképző centrumok tanulóit és családjaikat, különös tekintettel a roma származású, valamint a lemorzsolódással veszélyeztetett diákokat és családjaikat - közölte az államtitkár.

Az oktatási intézmények, illetve az infokommunikációs és távközlési (ikt) vállalkozások közötti együttműködés ösztönzésére, támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 2,8 milliárd forint, amelyből 837 millió forint a VEKOP-forrás. A felhívás a foglalkoztatás és a gazdaság bővítését kívánja elősegíteni az informatikai végzettséggel rendelkezők számának növelésével, illetve szaktudásuk minőségének fejlesztésével.

A pályázat közvetlen célja egyrészt a gazdasági szereplők által meghatározott munkaerőpiaci illeszkedési problémák okait feltáró és kezelő javaslatok kidolgozása. Emellett a felhívás törekszik pilot-programok lebonyolítására, a vállalkozások és a képző intézmények közötti együttműködések fejlesztésére, valamint az informatikai szakmák vonzerejének, társadalmi-gazdasági elismertségének növelésére is - hangsúlyozta Rákossy Balázs.

A pályázatok keretében megvalósuló országos fejlesztések esetén a konvergencia régiók és a közép-magyarországi régió között a költségeket arányosan kell megosztani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!