Nőtt az Alteo árbevétele és eredménye az első negyedévben

Gazdaság, 2018.05.18

Az Alteo csoport árbevétele 10 százalékkal, 5,201 milliárd forintra, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) pedig 31 százalékkal, 354 millió forintra nőtt az első negyedévben a tavalyi hasonló időszakhoz képest - derül ki a társaság BÉT honlapján pénteken közzétett, konszolidált adataiból.

A befektetői prezentáció szerint az árbevétel emelkedése elsősorban a villamosenergia és földgáz kiskereskedelmi szegmens 46 százalékos bővülésének köszönhető, ami kompenzálta a kötelező átvételi támogatásból (KÁT) kiesett szélerőművek és kivitelezési munkák csökkenését.

Az EBITDA növekedésének jelentős része a tavalyi extrém piaci körülmények miatti veszteségek elmaradása, és az annak tanulságai alapján átalakított fedezeti politika eredménye, és legfőképpen a kiskereskedelmi szegmensben jelentkezik.

A hő- és villamosenergia-termelési szegmens (piaci) marginálisan alacsonyabb árbevétel mellett 56 millió forinttal magasabb EBITDA-t realizált, részben a tavalyi extrém piaci körülmények elmaradása miatt.

A kiskereskedelmi szegmens árbevétele szignifikánsan emelkedett a gáz- és áramkereskedelemben tapasztalható kedvező volumen- és árhatások következtében.

A villamosenergia-kiskereskedelemben az értékesített mennyiség 34 százalékkal nőtt. A magasabb volumen kedvezőbb árral párosulva 490 millió forinttal magasabb árbevételt eredményezett.

A földgáz-kereskedelmi tevékenység eredményessége a 45 százalékos volumennövekedés ellenére 15 millió forinttal csökkent.

A tervezett 10-15 milliárd forintos nagyságrendű befektetési, beruházási program megvalósítása a 2017-2019-es stratégiával összhangban zajlik, megteremtve a további jövőbeni növekedés alapját.

A cégcsoport működési eredménye 62 százalékkal, 195 millió forintra emelkedett, nettó eredménye pedig 133 millió forint lett a 2017 első negyedévében realizált 62 millió forint veszteség után.

A befektetői prezentáció szerint 2017-ben megkezdődött a beruházások és befektetések tőkeigényes szakasza. A tavaly megkezdett, és egyes esetekben be is fejezett, valamint a folyamatban lévő projektek együttes, teljes befektetési nagyságrendje, amennyiben azok mind megvalósulnak, meghaladja a 11 milliárd forintot.

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. a BÉT standard kategóriájában jegyzett vagyonkezelő társaság, a papír a pénteki kereskedést 715 forinton, 10 forintos (1,42 százalékos) emelkedéssel fejezte be, az elmúlt egy év alatt a legmagasabb ára 815 forint, a legalacsonyabb 531,25 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!