Nőtt az Erste Csoport működési eredménye tavaly

Gazdaság, 2024.02.29

Az Erste Csoport 5,5 milliárd euró működési eredményt ért el 2023-ban, 38 százalékkal meghaldva az egy évvel korábbit az előzetes eredménykimutatás szerint - tette közzé a cég a honlapján csütörtökön.

A költség/bevétel arány 53,4 százalékról 47,6 százalékra javult, mivel a működési bevételek növekedése meghaladta a működési költségekét. A hitelállomány éves összevetésben 2,8 százalékkal, 202,1 milliárd euróról 207,8 milliárd euróra emelkedett.

Az ügyfelek betéteinek állománya is nőtt az összes elsődleges piacon, különösen Ausztriában és Csehországban, 232,8 milliárd euróra, ami 3,9 százalékos növekedést jelent.

A nettó kamatbevétel (NII) 21,5 százalékkal, 7,228 milliárd euróra nőtt, a legerőteljesebben Ausztriában, a magasabb piaci kamatlábak és a nagyobb hitelállomány következtében.

A nettó díj- és jutalékbevétel 7,6 százalékkal, 2,640 milliárd euróra emelkedett. Növekedés volt valamennyi elsődleges piacon, leginkább a pénzforgalmi szolgáltatásokban, de a vagyonkezelésben és a hitelezésben is.

Az Erste Csoporton belül mintegy 10 millió ügyfél használja a George digitális platformot, és a kiskereskedelmi szegmensben minden második termékeladás digitális volt.

A nettó nyereség 2023-ban 2,99 milliárd eurót tett ki a 2022. évi 2,17 milliárd euró után.

A májusban tartandó rendes közgyűlésen az Erste Group igazgatósága részvényenként 2,70 euró osztalék kifizetését javasolja a 2023-as pénzügyi évre.

Az elsődleges tier 1-es alaptőkeráta (CET1) 15,7 százalékra emelkedett a 2022. évi 14,2 százalékról.

Közgazdászok szerint az Erste Csoport központi piacain idén javuló reál GDP-növekedés várható. Az inflációs nyomás 2024-ben várhatóan továbbra is csökkenő tendenciát mutat. A továbbra is erős munkaerőpiac pedig támogatja a gazdasági teljesítményt az Erste Group összes piacán. A folyó fizetési mérleg egyenlege az előrejelzések szerint a legtöbb országban fenntartható szinten marad, míg a költségvetési hiánynak folytatnia kell a konszolidációs pályát. A GDP-arányos államadósság az Erste-csoport összes piacán az előrejelzések szerint nagyjából stabil lesz, lényegesen az eurózóna átlaga alatt marad.

Ilyen körülmények között az Erste Group mintegy 5 százalékos nettó hitelnövekedésre számít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!