Októberben tovább lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének a növekedési üteme

Gazdaság, 2018.11.06

Októberben a várnál kissé jobb lett ugyan, de ezzel együtt is több mint két éve a leglassúbbra csökkent az euróövezet gazdasági teljesítményének a növekedési üteme a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-index (BMI) felmérésének a tanúsága szerint.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI adatok összesítésével képzett kompozit mutató októberben nagyobb lett ugyan az előzetes 52,7 pontnál, de még így is 53,1 pontra csökkent a szeptemberi 54,1 pontról.

Az októberi kompozit BMI végleges értéke 2016 szeptembere óta a legalacsonyabb lett.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedési ütemét számszerűsíti, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodás mértékét.

A kompozit BMI mindkét összetevője, a feldolgozóipari és a szolgáltatóipari BMI is csökkent októberben a szeptemberihez képest. A feldolgozóipar teljesítménye októberben négy éve a leglassúbb ütemben nőtt októberben, a szolgáltatóiparé pedig 2017 eleje óta a leglassúbb volt.

A kompozit BMI Írországban mutatta a leglendületesebb növekedést októberben, de az elért 56,1 pont még ott is hét hónapja a legalacsonyabbnak számít. A francia októberi kompozit BMI 54,1 ponttal két havi, a spanyol 53,7 ponttal 4 havi, a német 53,4 ponttal öt havi mélypontot ért el.

"Csalódást keltő negyedéves kezdetről számoltak be az euróövezeti vállalatok" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, az éleződő kereskedelmi ellentétek miatt visszaeső exportkeresletet, az elharapódzó geopolitikai bizonytalanságokat és a piacokon eluralkodó kockázatkerülést jelölve meg a lassulás okaként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!