Otthon Centrum: az első negyedévben a fővárosi új lakások átlagos négyzetméterára 3,1 százalékkal nőtt

Gazdaság, 2024.04.16

Az első negyedévben a Budapesten kínált új építésű lakások átlagos négyzetméterára 1,655 millió forint volt, ami 3,1 százalékkal magasabb az előző negyedévinél - közölte az Otthon Centrum (OC) kedden az MTI-vel.

Hozzátették, hogy éves összehasonlításban mindössze 5,1 százalékkal nőtt az átlagos négyzetméterár, ami a jelentős számú piacra került új lakással magyarázható, valamint azzal, hogy a fejlesztők többsége igyekezett elkerülni vagy minimalizálni az áremelést.

A közlemény idézte Kosztolánczy Györgyöt, az Otthon Centrum vezérigazgatóját, aki elmondta: az OC márciusi újlakás-piaci felmérése alapján Budapesten 337 beruházás van folyamatban, amelyekben 25 ezer lakás épül. A projektek száma azonos, ám a lakások száma 5,5 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél.

A vezérigazgató arra is kitért, hogy a beruházások 27,2 százaléka, 6,8 ezer lakás hirdetése még nem kezdődött el, ami abszolút értékben és arányait tekintve is elmarad az előző negyedéves értéktől.

Kosztolánczy György a közleményben arról is beszámolt, hogy változott a legdrágább kerületek sorrendje: 3,31 millió forintos árral már az I. kerületben kérik a legtöbbet a fejlesztők egy négyzetméterért, a II. kerület 3,15 milliós fajlagos árral áll a második helyen áll, míg az V. kerület 3,081 millió forinttal a harmadik legdrágább kerület. A Hegyvidék - a XII. kerület - sincs sokkal lemaradva, ugyanis 2,94 millió forintos négyzetméterár jellemzi a városrészt. A kerületek döntő többségében azonban ennél jelentősen mérsékeltebb árak jellemzők - ismertette a vezérigazgató.

Rámutattak, hogy a budai és a belvárosi kerületek többségében 1,5 millió forint felett alakult az új építésű lakások átlagos négyzetméterára. Azonban miközben a VIII. kerületben csak 1,44, a XI. kerületben 1,68, a III. kerületben 1,7, míg a IX. kerületben 1,8, a VII. kerületben pedig 1,87 millió forint a kínálati négyzetméterár átlaga.

A közlemény szerint megingathatatlan Angyalföld listavezető pozíciója a projekt- és lakásszámok terén: évek óta a XIII. kerület az éllovas, ahogy most is, a 64 projekt és 8 ezer épülő és tervezett lakás kiemelkedő a kerületek között. Ezt követi a XI. kerület 45 projekttel és a III. kerület 38 projekttel. A legkevesebb projekt az I., az V. és a XXI. kerületben indult el, míg lakásszámban az V. kerületben és a XVI. kerületben épül a legkevesebb (körülbelül 50) lakás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!