Ötven milliárd forinttal állami tőkealap-kezelő társaság indul

Gazdaság, 2016.10.17

Első körben 50 milliárd forinttal indul hamarosan a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealap-kezelő Társaság a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) együttműködésében - közölte az MFB hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a kezdeményezés célja, hogy uniós, illetve hazai forrású tőkebefektetéssel új alapokra helyezzék az innovatív kis- és középvállalkozások finanszírozását, támogassák a magyar startup ökoszisztémát, ezáltal növelve Magyarország versenyképességét.

Az alapkezelő működéséhez GINOP-forrásból (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) 30 milliárd forintot biztosít az NKFIH, illetve saját forrásaiból 20 milliárd forintot az MFB.

A rendelkezésre álló 50 milliárd forintból 10 milliárd a legkisebb cégekhez juthat el, inkubátori szintű, kutatás-fejlesztési (KFI) célú beruházásokra fókuszálva és a számítások szerint akár 500 induló vállalkozás kaphat közel 10 millió forintot.

További 16 milliárd forint adható innovatív cégek "magvető jellegű tőkeigényeire", ez a támogatás akár 60 millió forint is lehet, és mintegy 160-200 vállalkozáshoz juthat el. A fennmaradó 24 milliárd forintra a már érettebb fázisban lévő cégek és projektek pályázhatnak, számukra átlagosan 350 milliós támogatást biztosít az alapkezelő - olvasható a közleményben.

Számítások szerint 2020-ig az alapkezelő akár több mint 1000 KFI területen aktív vállalkozásba is tehet pénzt, ezáltal a hazai kkv-k számára áthidalhatóvá válik az a korai életszakasz, amikor a sikertelen üzleti kezdeményezések aránya jellemzően 90 százalék - írta az MFB, hozzátéve: a többlépcsős modell biztosíthatja, hogy a támogatott cégek a kezdeti tőkeinjekció után, fejlődésük minden szakaszában tőkéhez juthassanak.

Az Állami Tőkealap-kezelő Társaság működéséhez szükséges feltételeket az MFB Csoport a kormányhatározatnak megfelelően 2016. október végéig alakítja ki, az első befektetések 2017 első negyedévében történhetnek meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!