Pálinkás József: az innovációs források a versenyképességet szolgálják

Gazdaság, 2017.10.20

A kutatásra, fejlesztésre, innovációra fordítható forrásoknak az a céljuk, hogy a magyar vállalkozásokat versenyképesebbé tegyék - mondta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke pénteken Debrecenben.

Pálinkás József a legnagyobb helyi vállalkozásokat tömörítő Napló TOP 100 Klub rendezvényén az innovációs források odaítélésénél a legfontosabb feltételnek nevezte, hogy a befektetés mielőbb megtérüljön és ténylegesen újdonságokat finanszírozzon. Azt is vizsgálják a források kihelyezésekor, hogy a leírt fejlesztéseknek, kutatási programoknak lesz-e várható gazdasági eredményük.

Pálinkás József kiemelte: hazai forrásból évi 80-90 milliárd forint áll rendelkezésre a vállalkozások, egyetemek, kutatóintézetek kutatás-fejlesztési támogatására.

További évi mintegy 100 milliárd forintot az aktuális európai uniós költségvetési ciklusban a strukturális alapokban rendelkezésre álló összesen 750 milliárd forint forrásból biztosítanak a kutatási programok támogatására - ismertette, megjegyezve: ebből 500 milliárd forint vissza nem térítendő befektetés.

Közvetlen brüsszeli forrásokból további 48,3 milliárd forinthoz jutottak a pályázók - jelezte.

Pálinkás József ismertetése szerint a befektetési rendszernek három eleme van. Egyrészt támogatják a vállalkozások kutatási-fejlesztési-innovációs tevékenységét, a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek kutatásait, illetve a vállalati és egyetemi kutatóhelyek együttműködését. Ezt az utóbbit nevezte az egyik gyenge pontnak Magyarországon, hozzátéve, hogy már vannak jó kezdeményezések.

Az elnök példaként említette a Debreceni Egyetem (DE) és a gazdaság helyi szereplőinek együttműködését a gyógyszer- és az élelmiszertudomány területén, amelynek összehangolására létrehozták a felsőoktatási-ipari együttműködési központot, és mintegy hatmilliárd forint kutatás-fejlesztési támogatást nyertek el.

Az innovációs hivatal elnöke beszámolt arról, hogy a mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatására, beindítására új konstrukciót hoztak létre. A 17 milliárdos alapból 5-15 millió forintra pályázhatnak a kkv-k annak érdekében, hogy innovatív vállalkozásokká válhassanak - ismertette.

A Napló TOP 100 Klubban Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütödék-csoport vezérigazgatója a cégüknél 17 éve folyó innovációs fejlesztésekről adott tájékoztatást, amelynek első eredményeként már a boltokban van a Vitajó, a vitaminokat, nyomelemeket tartalmazó cipócsaládjuk.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!