Pálinkás József: erősíteni kell a magyar vállalkozások regionális kapcsolatait

Gazdaság, 2017.09.20

A magyar vállalkozások és kutatóhelyek akkor maradhatnak versenyképesek, ha erősítik regionális és globális kapcsolataikat az ipari termelési rendszerek és technológiák fejlesztésében - hangsúlyozta Pálinkás József, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) és az Európai Bizottság közös konferenciáján szerdán Budapesten.

Az NKFI Hivatal szerdán az MTI-vel közölte: a visegrádi országok kis-és középvállalkozásainak, ipari vállalatainak és kutatóintézeteinek Ipar 4.0 típusú együttműködését, konzorciumépítését és közös projekttervezését ösztönző kétnapos konferencia és workshop kezdődött szerdán Budapesten. A konzorciumépítő rendezvényre 14 országból regisztráltak, a mintegy 100 szervezet között kiegyensúlyozott az innovatív vállalkozások és a kutatóhelyek aránya, amelyek többek között az okos termelési rendszerek, az intelligens minőségbiztosítási rendszerek, a virtuális valóságra épülő szimulációs technológiák, valamint a kiberbiztonság és a felhőszolgáltatások területén terveznek új projekteket.

Pálinkás József a közlemény szerint felhívta a figyelmet arra, hogy a visegrádi csoport 2017-18-as magyar elnöksége alatt a tagországok vállalkozásai, kutatóhelyei közös projektjeinek, konzorciumainak ösztönzése az egyik legfontosabb törekvés, és Magyarország ezt az irányt az ipar 4.0 területén is folytatni kívánja.

Hozzátette: a budapesti rendezvény kapcsolatépítési platform, amelynek célja hozzájárulni a régió országaiból származó vállalkozások és kutatóhelyek sikeres szerepléséhez a nemzetközi pályázati programokban. Az NKFI Hivatalt ezen törekvésében az Európai Bizottság Horizont 2020 innovációs pályázati keretprogramjáról 2017 nyarán megjelent jelentése is megerősítette, amely szerint a nyertes pályázatokban részt vevő szervezeteknek mindössze 8,5 százaléka származik EU 13 országból, amelyek a támogatások 4,4 százalékát nyerik el.

A kétnapos rendezvény a finanszírozási és kapcsolatépítési lehetőségek bemutatásán túl a konkrét projekt-ötletek bemutatására és pályázati együttműködések elindítására is teret biztosít a közép-európai régió vállalkozásai és kutatási intézményei számára - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!