PM-államtitkár: a kormány kiemelt figyelmet fordít az innovációra és a versenyképességre

Gazdaság, 2018.11.15

A kormány kiemelt figyelmet fordít a technológiai fejlődésre, az innovációra és a versenyképesség növelésére - hangsúlyozta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára csütörtökön egy szakmai krendezvényen.

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly gazdasági kara, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Vállalatirányítás felsőfokon 2018 címmel, a magyar tudomány ünnepéhez kapcsolódó konferenciáján az államtitkára kiemelte, hogy a gazdaság növekedési fordulata tette lehetővé a versenyképesség, a termelékenység előtérbe kerülését.

A kormány intézkedései ezen a területen a 4 százalék vagy afölötti gazdasági bővülés biztosítását célozzák, hogy Magyarország rövid időn belül felzárkózzon a fejlett országokhoz.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács jövő év elejére elkészíti az egységes versenyképességi stratégiát, de a szervezet már eddig is több javaslatot tett - emelte ki Rákossy Balázs, példaként említette az adóegyszerűsítést, valamint az idegen nyelvet beszélők arányának növelését.

A PM államtitkára a kihívások között említette a kkv-szektor hatékonyságának növelését, a képzett munkaerő létszámának emelését vagy a bérfeszültség enyhítését a munkaerőpiacon.

Kérdésre válaszolva elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Bizottság következő fejlesztési ciklusra szóló javaslatában Magyarországnak kevesebb forrás jutna a jelenleginél. Az EU-források jövőjéről a tárgyalások most nyílnak meg, a kereteken még lehet változtatni - hangsúlyozta, hozzátéve, a fejlődési lehetőséget nemcsak az uniós források fogják meghatározni, hanem a belső motorok is, amihez a versenyképességi intézkedések is hozzájárulnak.

A konferencián Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója, az MKT versenyképesség szakosztályának elnöke kiemelte, a jegybank évek óta foglalkozik a versenyképességgel, monitorozza a folyamatokat, és felidézte, hogy nyáron 180 pontos csomagot tett le a versenyképességi tanács asztalára.

Kijelentette, Magyarország sikeres válságkezelésen ment keresztül, de szükség van a versenyképességi fordulatra is, a kkv-szektorban például a a tartalékok mozgósításával kell javítani a termelékenységet. Az extenzív növekedést követően intenzív növekedési pályára kell állni, a termelékenységen kell javítani - hangsúlyozta Palotai Dániel. Kiemelte, versenyképességi tényező a bérek dinamikája is, Magyarországnak pedig nem olcsó munkaerővel kell versenyeznie más országokkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!