Rekordprofittal és -bevétellel zárta a tavalyi üzleti évet a spanyol Inditex

Gazdaság, 2024.03.13

Rekordszintre emelkedett a spanyol Inditex nyeresége és árbevétele egyaránt a január végével záródott pénzügyi évben.

A világ legnagyobb ruházati kiskereskedelmi üzletlánca szerdán azt közölte, hogy árbevétele a január végén záródott pénzügyi évben éves szinten 10,4 százalékkal rekordszintre, 35,9 milliárd euróra emelkedett az előző pénzügyi évben jegyzett 32,6 milliárd euróról; az értékesítés világszerte jól alakult.

A konszern adózott eredménye éves bázison 30,3 százalékkal szintén rekordmagasra, 5,4 milliárd euróra nőtt a 2023-as üzleti évben.

A vállalat arról is beszámolt, hogy az EBITDA (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) éves szinten 13,9 százalékkal ugyancsak az eddigi legmagasabb szintre, 9,9 milliárd euróra emelkedett.

Az igazgatótanács a 2023-as pénzügyi év teljesítménye alapján a tavalyinál 28 százalékkal magasabb, részvényenként 1,54 euró osztalék kifizetésére tesz javaslatot.

Az Inditex azt is kiemelte, hogy a 2024-es tavaszi-nyári kollekciókat nagyon jól fogadták vásárlók.

A kiemelkedő eredmények hírére az Inditex részvényének árfolyama történelmi csúcsot ért el szerdán. Az Inditex részvénye szerda délután 15.30 óra körül csaknem 8 százalékos pluszban állt a madridi értéktőzsdén; a részvény értéke 12 hónap alatt közel 55 százalékkal nőtt.

A leghíresebb Inditex márkák a Zara, a Pull&Bear, a Massimo Dutti, a Bershka, a Stradivarius és az Oysho.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!