Sikeres évet zárt a magyar kockázati- és magántőkepiac tavaly

Gazdaság, 2015.04.09

Sikeres évet zárt a magyar kockázati- és magántőkepiac tavaly, 107 befektetésen keresztül 96 hazai vállalat összesen 54,9 milliárd forint értékű befektetésben részesült - derül ki a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) legfrissebb jelentéséből.

A kockázatitőke ügyletek átlagos mérete 170 millió forint, míg a magántőke befektetések nagysága átlagosan 4,8 milliárd forint volt. A legnagyobb öt tranzakció csaknem a 70 százalékát érte el az összes befektetett tőkének. E tranzakciók 77 százalékban az év utolsó negyedére koncentrálódtak.

A befektetett összeg 94 százalékát új befektetési célpontokra költötték, a fennmaradó 6 százalék folytatólagos tőkeinjekciók formájában érkezett korábbi befektetésekbe - írja az egyesület által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény.

Miközben a legnagyobb összegű befektetések a magántőke-befektetések növekedési, illetve kivásárlási szakaszban lévő cégeibe áramlottak, a legnagyobb számban (55 tranzakció) startupokba fektettek be kockázatitőke-alapok.

A közlemény idézi Zsembery Leventét, a HVCA elnökét, aki elmondta: az előző évek passzivitása után mind a tranzakciók számát, mind a befektetések összértékét tekintve felélénkült a magántőkepiac, ami azért fontos, mert a kockázatitőke-finanszírozásban részesült cégek számára ez az egyik legkézenfekvőbb továbblépési lehetőség.

A jelentés rámutatott arra is, hogy 2014-ben az összes tőkebefektetés 44 százaléka irányult az üzleti és ipari szolgáltatások szektorába, míg további 29 százalékot az energetikával, valamint környezeti projektekkel foglalkozó cégekbe fektettek be.

Piaci becslések szerint a befektetett tőke 43 százalékát, 23,7 milliárd forintot 11 magántőkealap biztosított. További 36 százaléknyi összeget, 19,6 milliárd forintot teljes mértékben kormányzati alapok adtak 36 cég számára. E befektetések között többnyire startupok szerepelnek, ám ezek az alapok képviseltetik magukat az 1 milliárd forint feletti tranzakciók között is. A harmadik csoportot a magánbefektetők és az Európai Unió által társfinanszírozott Jeremie-alapok képezik. Tavaly 19 Jeremie-alap összesen 11,6 milliárd forintot invesztált 48 társaságba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!