Sikeresek a magyar-vietnami üzleti kapcsolatok a Magyar Vízipari Klaszter szerint

Gazdaság, 2017.09.20

A vízügy területén sikeresek a magyar-vietnami üzleti kapcsolatok, Magyarország az Exim Bankon keresztül úgynevezett kötött segélyhitelt nyújtott Vietnamnak, ennek segítségével épült fel a délkelet-ázsiai ország középső részén egy olyan ivóvíztisztító rendszer, amely 13 ezer háztartás, mintegy 100 ezer ember ivóvízellátását biztosítja - közölte a Magyar Vízipari Klaszter szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a vietnami Gianh folyónál kialakított ivóvíztisztító rendszer felállításában részt vettek a Magyar Vízipari Klaszter tagcégei és mintegy tucatnyi magyarországi beszállító is. A beruházás számos munkahelyet is teremtett, hiszen a rendszert vietnami munkaerő üzemelteti.

Arról is beszámoltak, hogy a víztisztító mű építésének második üteméről, amely a régió északi részén élő településeket látja majd el ivóvízzel, a magyar-vietnami kormányzati és szakmai döntéshozók már többször egyeztettek, a beruházás előkészítése, a magyar fél bevonásával zajlik.

Orbán Viktor, miniszterelnök szeptember 24-26-a között tesz hivatalos látogatást Vietnamba és Szingapúrba, a tervezett üzleti programokra a miniszterelnököt üzleti delegáció kíséri majd, amelyben helyet kapnak a magyar vízipar vezető szereplői is.

Kiemelték: a magyarországi kiváló minőségű, egészséges csapvíz minden lakosnak elérhető, a világon azonban csak minden ötödik ember jut egészséges, tiszta ivóvízhez és az ENSZ előrejelzései szerint 2025-re a világ népességének 35 százalékát fenyegeti majd vízhiány. Világszerte óriási fejlesztési kényszer és igény tapasztalható az iparágban, ezek sokszor pénzügyi fedezet híján nem tudnak megvalósulni - olvasható a szervezet közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!