Stabilan emelkedtek a fogyasztók kiadásai az Egyesült Államokban júliusban

Gazdaság, 2018.08.30

Stabilan emelkedtek a fogyasztók kiadásai az Egyesült Államokban júliusban, ami erős gazdasági növekedést jelez a harmadik negyedév elején, miközben az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexe idén már a harmadik hónapban érte el a 2 százalékot.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy júliusban, havi összevetésben a fogyasztói kiadások 0,4 százalékkal, a személyi jövedelmek pedig 0,3 százalékkal emelkedtek, összhangban az elemzői várakozásokkal.

Júniusban a jövedelmek és a kiadások is 0,4-0,4 százalékkal nőttek.

A jövedelmek legfontosabb összetevői, a bérek és fizetések 0,4 százalékkal emelkedtek júliusban.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe (lényegében a fogyasztói árak változása) júliusban havi szinten 0,1 százalékkal, a gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index pedig 0,2 százalékkal emelkedett. Júniusban 0,1 százalékra rúgott mindkét érték.

Éves összevetésben a személyes fogyasztási kiadások árindexe 2,3 százalékra emelkedett júliusban az előző két hónapban mért 2,2 százalék után, míg a maginfláció 2,0 százalékra nőtt a júniusi 1,9 százalék után. Elemzők 2,2, illetve a 2,0 százalékra számítottak júliusról.

Az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexében határozza meg inflációs célszámát. A 2 százalékos célszámot 2012 áprilisa óta először márciusban érte el a tényleges árindex. Áprilisban és júniusban 1,9 százalékra, májusban és júliusban pedig újra 2,0 százalék volt ez az érték.

Az amerikai hazai össztermék (GDP) több mint kétharmadát a személyi fogyasztás adja, így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában.

Az erős belső keresletnek, az infláció erősödésének és a munkaerőpiac feszítettségének köszönhetően a Fed valószínűleg folytatja a monetáris politika szigorítását, és szeptemberben, idén immár harmadik alkalommal, újra kamatot emel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!