Stabilan emelkedtek az amerikai termelői árak februárban

Gazdaság, 2018.03.14

Stabilan, az elemzői várakozásokkal összhangban álló ütemben emelkedtek a termelői árak februárban az Egyesült Államokban, újabb jeleként annak, hogy erősödik az infláció.

Az amerikai munkaügyi minisztérium szerdán közölte, hogy az év második hónapjában, éves összevetésben, 2,8 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők is 2,8 százalékos emelkedést vártak a januári 2,7 százalékos növekedés után.

Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők alacsonyabb értékre, 0,1 százalékra számítottak a januári 0,4 százalékos emelkedés után.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,2 százalékkal, míg az egy évvel korábbihoz képest 2,5 százalékkal emelkedett februárban. Elemzők is 0,2, illetve 2,5 százalékos növekedésre számítottak a januárban mért 0,4, illetve 2,2 százalékos emelkedés után.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szoros figyelemmel követi a különböző árindexeket az infláció alakulásának megítéléséhez. A Fed, az általa legfontosabb mérőszámnak tekintett személyes fogyasztási kiadások árindexe mellett a termelői és a fogyasztói árak változását is követi.

A Federal Reserve az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexében határozza meg inflációs célszámát. A 2 százalékos célszámot már több mint öt éve nem érte el a tényleges árindex.

A legutolsó, januári adatok szerint havi összevetésben 0,3 százalékkal, éves szinten pedig 1,5 százalékkal nőtt az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!