Stabilizálódott a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban

Gazdaság, 2020.06.30

Stabilizálódott a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban, enyhe javulást mutatva az előző hónaphoz képest, miközben a kínai gazdaság a koronavírus-járvány utóhatásaival küszködik.

A kedden közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,9 pontra emelkedett júniusban az előző hónapban mért 50,6 pontról. A feldolgozóipari BMI ezzel immár negyedik egymást követő hónapja állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött. Elemzők mérsékeltebb növekedést - 50,4 pontot - jósoltak júniusra.

A termelésre vonatkozó részmutató júniusban 53,9 pontra emelkedett a májusban mért 53,2 pontról. Az új megrendelések állománya az előző hónapról 0,5 ponttal erősödve 51,4 pontra nőtt, ezzel immár második hónapja maradt növekedési pályán. Csao Csing-ho, a statisztikai hivatal vezető szakértője szerint az adatok arra utalnak, hogy a kereslet és a kínálat egyaránt fokozatosan helyreáll.

Javulás volt megfigyelhető a kivitel terén is: az új exportmegrendelések állományát tükröző részindex a múlt hónaphoz képest 7,3 ponttal emelkedve 42,6 pontra nőtt júniusban, ám ezzel változatlanul az 50 pontos küszöb alatt maradt. A javulást Csao annak tudta be, hogy a korábban a világjárvány miatt akadályoztatott több fontosabb gazdasági szereplő kezdte el ismét helyreállítani a tevékenységét az elmúlt hónap során, fellendítve a keresletet a kínai termékek iránt. A behozatal terén enyhébb, 1,7 pontos élénkülést mértek a múlt hónaphoz képest júniusban, de az új importmegrendelések állománya sem tudott a növekedési tartományba lépni, 47 pontot ért el csupán.

Az üzleti várakozások részindexe májushoz képest 0,4 ponttal gyengült, 57,5 pontra. A legbizakodóbbak a kőolajfinomítás és az autóipar területén működő, valamint a speciális, illetve elektromos berendezéseket gyártó vállalatok voltak, amelyek várakozásait tükröző részindex mind 60 pont fölött állt júniusban.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban további erősödést mértek a múlt hónaphoz képest. A gazdaság több mint felét adó szektor beszerzésimenedzser-indexe negyedik hónapja emelkedve 54,4 pontra erősödött júniusban a májusi 53,6 pontról.

A szolgáltató szektor teljesítménye a múlt hónaphoz képest a múlt hónaphoz képest 1,1 ponttal 53,4 pontra nőtt. Az építőipari szektor teljesítményét tükröző alindex ezzel szemben májusról 1,0 ponttal csökkent, 59,8 pontra ereszkedve az év hatodik hónapjában.

A feldolgozóiparon kívüli vállalatok üzleti várakozásait tükröző részindex 67,8 pontra nőtt, azt jelezve, hogy a cégek egyre javuló bizalommal tekintenek a piac jövőjére.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a májusi 53,4 pontról 54,2 pontra bővült júniusban.

Kína gazdasága a járvány bénító hatásainak nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az első negyedévben - először zsugorodva azóta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat. A járvány miatti bizonytalanság tükrében pedig a kínai parlament az idén nem jelölt ki GDP növekedési célszámokat. A pekingi vezetés a járvány hatásainak ellensúlyozására egyelőre nem alkalmazott olyan mértékű pénzügyi ösztönzést, mint amilyenre az Egyesült Államokban, vagy Európában volt példa, de egyes jelek szerint nagy hangsúlyt fektet az építőipar élénkítésére, valamint segélyek és kedvezményes hitelek formájában igykeszik megsegíteni a bajba jutott vállalkozásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!