Szakértő: jelentős összeg érkezhet a lakáspiacra

Gazdaság, 2017.09.20

A magyar lakáspiacon további élénkülést hozhat, ha a magyar háztartások megtakarításainak egy részét lakásvásárlásra fordítják - mondta Balogh László, az ingatlan.com szakértője az M1 aktuális csatornán szerdán.

A jegybank tavaly októberi lakáspiaci jelentésében is rámutatott arra, hogy a lakossági megtakarítások jelentős része ingatlanbefektetésben jelenhet meg, mivel a lakáspiacon az elérhető átlaghozam 5-6 százalék a bérleti díjak és négyzetméterárak alapján - mondta.

Hozzátette: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a magyar lakosság csak látra szóló betétben 4436 milliárd forinttal rendelkezett júliusban, amelyek piaci átlagkamata kevesebb mint évi 0,1 százalék, ami a jelenlegi 2,6 százalékos inflációval együtt reál értelemben negatív hozamot, azaz veszteséget jelent.

Kitért arra, hogy a lakáshitelek nagy átalakuláson mentek át, kedvezőbbek a kamatok, akár már 2-3 százalékos kamatra lehet lakáshitelt felvenni. Ezt tovább élénkítette a jegybank által bevezetett fogyasztóbarát lakáshitel bevezetése, a bankok között egyre nagyobb a verseny a hitelfelvevőkért, akik egyre többen vannak - jelezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!