Szerződéses vállalás megsértése és reklámriport miatt bírságolt a médiatanács

Gazdaság, 2024.03.14

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén hivatalból indított eljárásai mellett nézői bejelentés alapján is intézkedett.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írták: a médiatanács március 12-ei ülésén megállapította, hogy "nem tett közzé megfelelő mennyiségű közszolgálati, továbbá a helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, ezzel megsértette szerződéses vállalásait 2023. november 20-26. között a Szolnok 92,2 MHz helyi vételkörzetű, kereskedelmi jellegű Aktív Rádió".

A rádiót működtető médiaszolgáltatót, a Viacom Kft.-t a testület ezért 160 ezer forint bírsággal sújtotta és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére kötelezte. Mivel a jogsértés ismételt volt, a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjére 50 ezer forint bírságot rótt ki a médiatanács.

Tájékoztattak arról is, hogy eljárás indult a TV2-vel szemben, mert a december 16-án sugárzott "Trendmánia - 9. évad - 40. rész" című műsorszámban reklámriportnak tekinthető módon a cég egyik üzlethelyiségében mutatták be az epizódot támogató szépségipari vállalkozás termékeit.

A karácsony előtt sugárzott műsorszám szerves részét képező információk túlmutattak a támogatói üzenet megengedhető keretein, mivel bizalmat ébreszthettek a nézőkben a támogató cég termékei iránt, és elősegíthették azok beszerzését - jelezték.

Nézői bejelentésre vizsgálta a médiatanács az Aranyifjú című romantikus török drámasorozat több epizódját is a korhatár-besorolás megfelelősége szempontjából. A testület úgy találta, hogy a 17-18 óra közötti kezdettel, 12 éven aluliak számára nem ajánlott minősítéssel sugárzott műsorszámok megfeleltek a III. korhatár-kategóriában előírt szempontoknak.

A médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is; a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!