Szijjártó Péter: az Ames bővíti szentgotthárdi gyártókapacitását

Gazdaság, 2017.11.15

Az autóipari alkatrészeket gyártó Ames Hungaria Kft. 3,5 milliárd forintos beruházással bővíti szentgotthárdi gyártó üzemének kapacitását, ezzel 75 új munkahelyet hoz létre, a fejlesztéshez a magyar kormány 349 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.    

Az Ames bővíti szentgotthárdi gyártókapacitását Hangsúlyozta: az Ames magyarországi beruházása világosan mutatja, hogy a külföldi befektetők érdeklődése és bizalma töretlen a magyar befektetési környezet iránt.

A befektetőkért folyó harcban Magyarország mellett szól, hogy az Európai Unió országai között itt a legalacsonyabb a személyi jövedelemadó és a társasági adó - tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a spanyol Ames vállalat az acél és fémgyártás területén Spanyolország legnagyobb vállalata, az Európai Unióban a negyedik a porkohászat területén. A vállalat négy országban - Spanyolországban, Magyarországon, Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban - rendelkezik termelői kapacitással.

A bővítés után a szentgotthárdi gyár lesz az Ames legnagyobb termelő egysége. A vállalat nagy autóipari vállalatok beszállítója, ezért az itt gyártott fém és acélipari termékek iránt jelentős piaci érdeklődés lesz - tett hozzá.

Szijjártó Péter ismertette, a szentgotthárdi gyár termékeinek mintegy 90 százaléka exportra kerül, így az Ames vállalat hozzájárul a magyar export sikereihez is. A miniszter szerint reális, hogy a magyar kivitel az idén az év végére elérje a 100 milliárd eurót a tavalyi 93 milliárd eurós rekord után.

A külgazdasági miniszter megismételte, hogy az autóipar adja a magyar gazdaság gerincét. Tavaly a magyar autóipar minden idők legmagasabb termelési értékét érte el 7900 milliárd forinttal. Az idén az első kilenc hónapban további 1 százalékos bővülést könyvelt el az ágazat, és további növekedést vetít előre, hogy a foglalkoztatottak száma az autóiparban 11 százalékkal emelkedett az elmúlt negyedévben, így Magyarországon összességében 168 ezer ember dolgozik az ágazatban.

A magyar-spanyol gazdasági kapcsolatokról szólva Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Spanyolország Magyarország 13. legjelentősebb kereskedelmi partnere és 18. helyen áll a befektetők között. A Magyarországon lévő mintegy 300 spanyol vállalat 4000 embernek ad munkát - mondta a külgazdasági miniszter.

Cesar Molins, az Ames Hungaria Kft. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy lehetőséget látnak piacuk növekedésére, ezért bővítik a szentgotthárdi gyárukat, és hozzák létre a legnagyobb termelő egységüket.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármester elmondta, hogy a város továbbra is vonzó az iparfejlesztés számára a kedvező földrajzi elhelyezkedés és a megfelelő szakképzett munkaerő miatt.

Az Ames cég közölte: a magyarországi üzemüket 2014 nyarán nyitották meg Szentgotthárdon, ahol mechanikus megmunkálást végeznek a Spanyolországból érkező félkész termékeken, az új gyáregységükbe teljes porkohászati folyamatot, modern technológiát telepítnek.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2016-os üzleti évben az Ames Hungaria Kft.-nek több mint 363,5 millió forint volt a nettó árbevétele, ez több mint 170,7 millió forinttal haladta meg a cég előző évi árbevételét. Az Ames Hungaria Kft. a tavalyi üzleti évet 12,8 millió forint veszteséggel zárta, szemben az előző évvel, amikor 51,04 millió forint nyereségre tett szert. Az átlagos foglalkoztatotti létszám tavaly 31 volt.
(MTI)

Galériánk

Az Ames bővíti szentgotthárdi gyártókapacitását Az Ames bővíti szentgotthárdi gyártókapacitását
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!