Több évtizedes csúcson a vállalati kötvénykibocsátás az amerikai elnökválasztás közeledtével

Gazdaság, 2024.04.01

Csaknem három és fél évtizede nem tapasztalt kötvénykibocsátás hullámmal igyekszik még az amerikai elnökválasztás időszakában várható esetleges piaci kilengések előtt előteremteni idei finanszírozási igényeit a globális vállalati szektor.

A Londoni Értéktőzsde (LSE) és a Financial Times londoni üzleti napilap hétfőn ismertetett közös kimutatása szerint 2024 első negyedévében 606 milliárd dollár értékű új vállalati kötvény jelent meg a globális finanszírozási piacokon, 40 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az LSE becslése szerint az idei első negyedévi vállalati kötvényajánlatok értéke legalább 1990 óta a legmagasabb negyedéves összeg.

A felmérésbe bevont pénzügyi szolgáltatók és befektetők egyöntetű véleménye szerint a vállalatokat az is a mielőbbi kötvénypiaci finanszírozási ügyletek felé tereli, hogy jelenleg több évi mélyponton van az amerikai vállalati kötvényhozamok felára az összehasonlítható futamidejű amerikai államadósság hozamához mérve, és a cégek nem akarják megkockáztatni a potenciálisan drágább piaci finanszírozást az amerikai elnökválasztás környékén.

Ebben a környezetben - mindenekelőtt a hozamokat kereső befektetők részéről megnyilvánuló erőteljes kereslet hatására - az amerikai kötvénypiaci felárak jelentősen szűkültek január óta.

A befektetési ajánlású hitelminősítői besorolással ellátott vállalati papírok hozamfelára az ICE BofA Index alapján jelenleg mindössze 0,93 százalékpont. Ez 2021 novembere óta a legalacsonyabb felár ebben a kibocsátói kategóriában, és alig 0,14 százalékponttal haladja meg az utóbbi 19 évben mért legalacsonyabb szintet.

A magas hozamú - vagyis alacsony, tipikusan nem befektetési ajánlású osztályzattal ellátott - céges kötvények hozamfelára az irányadó amerikai kincstárjegy felett jelenleg 3,12 százalékpont; ez szintén több mint kétévi mélypont.

Az idei első negyedévben olyan globális konglomerátumok jelentek meg nagyértékű új kötvényajánlatokkal a piacon, mint a Ford, a Toyota, a Morgan Stanley, a JP Morgan és a Standard Chartered.

A kötvénykibocsátási ügyleteknek lendületet adott a nagy londoni elemzőházak friss felmérései által jelzett javuló globális üzleti hangulat is.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics legújabb befektetői vizsgálatában kimutatta, hogy a globális üzleti szektor vállalatainak 44 százaléka ítéli meg az eddigieknél derűlátóbban a következő két év világgazdasági kilátásait, és csak 24 százalékuk lett a korábbinál borúlátóbb.

A geopolitikai fejleményekkel kapcsolatos aggályok általános enyhülésének megfelelően az Oxford Economics előző felmérésében kimutatott 49 százalékról 32 százalékra csökkent azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek szerint a világgazdasági növekedés kilátásait lefelé ható kockázatok terhelik.

Az Oxford Economics 103 nagyvállalat várakozásait vizsgálta. A felmérésbe bevont cégek együtt hatmillió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!