Több ipari park épül Bihar megyében, a román-magyar határ közelében

Gazdaság, 2024.03.12

Több ipari park is épül a közeljövőben a romániai Bihar megyében, a román-magyar határ közelében, az élesdi és a belényesi létesítményeknek a kivitelezője is megvan - közölte kedden a Bihar megyei önkormányzat.

A partiumi megye vezetése közleményében azt írta, hogy a két Bihar megyei kisváros mellett létrehozandó ipari parkot a Dumexim Kft. építi meg, a nagyváradi cég nyerte meg ugyanis mindkét tendert. A két közbeszerzésre összesen tizenkét ajánlat érkezett, hét az élesdi, öt a belényesi beruházásra. Ha a közbeszerzésen alulmaradt cégek nem fellebbeznek az eredmény ellen, március 25-án aláírják a kivitelezési szerződéseket - tudatták.

Az élesdi ipari park infrastruktúráját 13,6 millió lejből (1,08 milliárd forint) kell megépíteni a kivitelezőnek. A szerződés időtartama nyolc hónap, melyből kettőt a tervezésre, a többit a kivitelezésre fordíthat. A belényesi ipari parknak kilenc hónap alatt kell elkészülnie, amiből három a tervezési idő. A beruházás értéke 27,2 millió lej (2,17 milliárd forint).

Ilie Bolojan, a Bihar megyei önkormányzat elnöke emlékeztetett, hogy az élesdi és belényesi mellett a partiumi megye két másik városában, Margittán és Vaskohszikláson is létrehoznak egy-egy ipari parkot. "Olyan településeken lesznek ipari parkok, amelyek 40-50 kilométerre találhatóak Nagyváradtól, annak érdekében, hogy az ott élő lakosoknak legyen helyben munkahelyük, és ne kelljen naponta ingázniuk" - idézte a megyei elöljárót a közlemény.

A margittai és vaskohsziklási beruházások kivitelezésére beérkezett kilenc-kilenc ajánlatnak az elbírálása még folyamatban van - írták.

A kivitelező cégeknek mindegyik ipari park esetében meg kell építeni a bekötőutakat és a belső úthálózatot, biztosítani kell a víz- és áramellátást, a közvilágítást, a földgázellátást. A finanszírozás európai uniós alapokból történik, a Regionális Operatív Program révén.

Bihar megyében a megyeszékhely, Nagyvárad mellett Nagyszalontán és Mezőtelegden működik ipari park.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!