Tőzsde - Csekély indexemelkedés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2020.01.14

Többségében pozitív indexekre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacokon a kereskedés kezdetén.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján kevéssé változó, többségében emelkedő indexekre lehet számítani a főbb európai értékpapírpiacokon.

Londonban csekély, néhány pontos indexcsökkenéssel indulhat a kereskedés. London hétfőn az európai piacok között egyedüliként zárt nyereséggel. A frankfurti és párizsi tőzsdéken viszont 0,1 százalék körüli indexemelkedésre lehet számítani kedden.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek egyaránt 0,18 százalékkal csökkentek hétfőn, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,26 százalékkal zárt alacsonyabban. Londonban 0,39 százalékkal emelkedett zárásra az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,24 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,02 százalékkal csökkent. Madridban 0,31 százalék, Milánóban 0,52 százalék indexcsökkenéssel zárt hétfőn a tőzsde.

Az európai tőzsdéken a banki és az autóipari részvények vezették az árfolyamcsökkenést. Az autóipari papírokat az európai autógyártók legnagyobb piacán, Kínában tavaly bekövetkezett forgalomcsökkenés terhelte meg. Tavaly az előző évinél 9,6 százalékkal kevesebb autó kelt el a kínai autópiacon a 2018-as három százalékos csökkenés után. Kínában két évtizeden keresztül folyamatosan növekedtek az autóeladások. A kínai autógyártók szövetségének a prognózisa szerint jövőre is az autóeladások csökkenésére lehet számítani. Az európai autóipari ágazat árfolyammutatója közel egy százalékkal csökkent. A legnagyobb esést a Renault részvénye szenvedte el. A francia autógyártó kilátásait a Nissan japán autógyárral folytatott együttműködésének kétséges jövője is beárnyékolja.

A londoni tőzsdeindex a jegybanki kamatcsökkentés növekvő valószínűsége miatt emelkedett hétfőn. A brit gazdaság ugyanis a hétfőn publikált adatok szerint hét éve a legszerényebb növekedést érte el novemberben.

Az olajár emelkedett kissé kedden, az európai kereskedési idő kezdete előtt másfél órával a Brent nyersolaj hordónként 64,27 százalékkal 0,11 százalékkal állt magasabban, a WTI 0,03 százalékkal 58,10 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,08 százalékkal jegyzik erősebben 1,1141 dolláron, az arany spot ára 0,56 százalékkal unciánként 1539,45 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!