Tőzsde - Emelkedő indexek New Yorkban

Gazdaság, 2018.03.21

Veszteséges kezdésből nyereségbe fordultak szerdán a főbb amerikai árfolyamindexek a Fed bíztató gazdasági kilátásokat igazoló kamatemelésével összhangban.

A kereskedés vége előtt mintegy két órával a DJIA-30 index 0,8 százalék, az S&P-500 index 0,6 százalék, a Nasdaq Composite index 0,5 százalék nyereséget mutatott.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal megemelte az irányadó dollárkamatot szerdai kamatdöntő ülésén.

A piacok a részvényárfolyamok emelésével elsősorban a Fed gazdasági növekedési kilátásokról alkotott pozitív prognózisát nyugtázták.

Szerdán a legnagyobb nyereséget az energiaipari ágazat papírjai érték el az olajár emelkedésének köszönhetően, de a pénzügyi papírok is jól teljesítettek, ágazati mutatójuk 0,8 százalékkal erősödött.

A technológiai papírokkal túlsúlyos Nasdaq Composite index emelkedéséhez pedig a Facebook nagy esést követő kétszázalékos pozitív korrekciója járult hozzá a legnagyobb mértékben.

Az olajár az amerikai nyersolajkészletek váratlan csökkenése miatt nagyot emelkedett szerdán: a WTI nyersolaj ára 2,60 százalékkal hordónként 65,19 dollárra, a Brent nyersolajé 3,00 százalékkal 69,44 dollárra emelkedett. Az amerikai nyersolajkészletek a múlt héten az elemzők által várt 2,6 millió hordós emelkedés helyett 2,6 millió hordóval csappantak meg. Az üzemanyagkészletek pedig a várt 1,7 millió hordós csökkenés helyett 2,0 millió hordóval csökkentek.

A dollár gyengült, az arany ára ezzel párhuzamosan emelkedett. Az eurót 0,56 százalékkal jegyezték erősebben 1,2309 dolláron, az arany határidős jegyzése a legközelebbi kontraktusra 1,13 százalékkal unciánként 1326,70 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!