Tőzsde - Emelkedtek az indexek New Yorkban

Gazdaság, 2018.08.29

Emelkedtek az irányadó indexek a New York-i tőzsdén szerdán, az S&P 500-as és a Nasdaq Composite a negyedik egymást követő kereskedési napon ért fel újabb történelmi rekordértékre, miután megugrott az Amazon és az Alphabet árfolyama is, és egyre nagyobb optimizmus övezi az Egyesült Államok és a Kanada közötti kereskedelmi tárgyalások kilátásait.

Közép-európai idő szerint este nyolc órakor, két órával a zárás előtt a Dow Jones ipari átlag 0,22 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,50 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,84 százalékos pluszban állt.

A Google anyavállalata, az Alphabet több mint 1 százalékkal, az Amazon pedig több mint 3 százalékkal drágult, miután a Morgan Stanley amerikai bankcsoport megemelte a két vállalat célárfolyamát. Ez magával húzta a technológiai szektort, amelynek alindexe 0,88 százalékkal nőtt. Az Apple árfolyama is több mint 1 százalékkal nőtt, 222,25 dolláros áron újabb rekordot állított fel.

Minden jel abba az irányba mutat, hogy Mexikó után Kanadával is sikerül dűlőre jutnia az Egyesült Államoknak az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) felülvizsgálatáról folyó tárgyalásokon. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök lehetségesnek tartja, hogy péntekre meg tudnak állapodni és csatlakoznak az új feltételrendszert tartalmazó NAFTA 2.0-hoz.

Kedvezett a befektetői hangulatnak az is, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete szerdán közzétett második becslésében felfelé módosította az amerikai gazdaság második negyedéves növekedésének ütemét. Április-júniusban a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévvel összevetve 4,2 százalékkal nőtt, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig 2,9 százalékkal emelkedett. Mindkét adatot 0,1 százalékponttal javították.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik az árupiacokon. A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,70 százalékos pluszban, 77,59 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 1,62 százalékos nyereségben, 69,64 dolláron forgott.

Egy euróért 1,1700 dollárt adtak, 0,05 százalékkal gyengült az amerikai fizetőeszköz. A japán jenhez képest viszont 0,41 százalékkal erősödött a dollár, 111,65 jenen forgott. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 0,12 százalékkal, 94,52 pontra csúszott le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!