Tőzsde - Indexemelkedés New Yorkban

Gazdaság, 2018.07.06

A főbb amerikai tőzsdei árfolyamindexek vegyes kezdést követően erősödésnek indultak pénteken az amerikai-kínai kereskedelmi viszály ellenére is.

A kereskedés vége előtt közel három órával a DJIA-30 index 0,6 százalék, az S&P-500 index 0,9 százalék, a Nasdaq Composite index 1,3 százalék nyereségben állt.

Miután már korábban beépítették az árfolyamokba, a tőzsdei befektetők pénteken már fel sem vették a védővámok kölcsönös kivetésével élesbe fordult kereskedelmi háborúskodást az Egyesült Államok és Kína között, ehelyett az amerikai gazdaságban növekvő foglalkoztatásból levonható pozitív következtetésekre összpontosítottak.

A magángazdaság nem mezőgazdasági ágazataiban 213 ezer új munkahelyet töltöttek be júniusban, szemben az elemzők által várt 195 ezres növekedéssel. A munkanélküliségi ráta viszont 4,0 százalékra emelkedett az előző havi 3,8 százalékról, ami 18 éves mélypont volt.

Az S&P-500 indexben képviselt mind a 11 gazdasági ágazat mutatója erősödött, a DJIA index harminc tagjából pedig 29. Az egyetlen vesztes a kínai üzletben erősen érintett Caterpillar volt 0,05 százalékos csökkenéssel. A Boeing viszont 0,8 százalékkal erősödött annak ellenére, hogy forgalmának nagy hányadát Kínában bonyolítja.

A Nasdaq Composite index elsősorban a biotechnológiai ágazatnak köszönhette a többi indexnél erősebb pénteki teljesítményét. A Nasdaq biotechnológiai indexe három százalékkal erősödött, az S&P-500 indexen belül a gyógyászati cégeké pedig több mint egy százalékkal. A Biogen gyógyszeripari vállalat részvénye tizenhat százalékos árfolyamnyereséget ért el, mivel a japán Eisai gyógyszergyárral közösen fejlesztett Alzheimer gyógyszerük ígéretesnek bizonyult a kísérletek során.

A technológiai ágazat jó teljesítményéhez az Apple, a Microsoft, a Facebook és az Amazon papír is nagyban hozzájárult erősödésével.

Az olajár vegyesen alakult pénteken, a Brent 0,35 százalékkal 77,12 dollárra csökkent hordónként, a WTI viszont 0,96 százalékkal 73,64 dollárra emelkedett.

A dollár gyengült, az euró erősödött, az eurót 0,48 százalékkal jegyezték erősebben, 1,1746 dolláron. Az arany ára 0,23 százalékkal unciánként 1255,90 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!