Tőzsde - Mérsékelten csökkennek az indexek New Yorkban

Gazdaság, 2019.12.02

Emelkedő nyitás után csökkenésre váltottak az irányadó tőzsdeindexek New Yorkban hétfőn annak nyomán, hogy Donald Trump amerikai elnök váratlanul úgy döntött, visszaállítja az Argentínából és Brazíliából importált alumínium- és acéltermékek pótvámját, ráadásul az amerikai feldolgozóipar gyengeségéről tanúskodó friss adatok felszították az aggodalmakat a gazdasági növekedés lassulása miatt.

Közép-európai idő szerint este nyolc órakor, két órával a zárás előtt a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,72 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,69 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,02 százalékos mínuszban állt.

Az amerikai feldolgozóipar tevékenysége novemberben már a negyedik egymást követő hónapban csökkent, az építőipari kiadások pedig októberben ahelyett, hogy emelkedtek volna, visszaestek. A múlt héten közölt makroadatok még azt mutatták, hogy a harmadik negyedévben enyhén gyorsult az amerikai gazdaság növekedése, a fogyasztói kiadások pedig stabilan nőttek októberben.

A kereskedés nyitásakor az árfolyamok emelkedtek a kínai feldolgozóipar váratlan élénkülését tükröző adatokra, ám a befektetők derűlátását gyorsan elfojtotta Trump elnök Twitteren megjelent üzenete, miszerint azonnali hatállyal visszaállítja az argentin és brazil alumínium- és acéláruk pótvámját, mert a két dél-amerikai ország nemzeti fizetőeszközük leértékelésével kárt okozott az amerikai agrárvállalkozóknak.

A nagy olajexportáló országok kitermelésének nagyobb mértékű csökkentéséről szóló hírek felfelé hajtották a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) árát.

A februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,94 százalékos nyereségben, 61,06 dolláron, a januári szállítású WTI pedig 1,36 százalékos pluszban, 55,92 dolláron forgott. Napi csúcsán a Brentet 62,09 dolláron, a WTI-t pedig 56,67 dolláron jegyezték.

Egy euróért 1,1078 dollárt adtak, 0,58 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz. A japán jenhez képest 0,46 százalékkal gyengült a dollár, 109,00 jenen forgott. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 0,40 százalékkal, 97,8770 pontra csúszott le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!