Tőzsde - Óvatosságra váltottak a befektetők New Yorkban

Gazdaság, 2018.04.27

Emelkedő nyitás után az óvatosság uralkodott el a New York-i tőzsdén pénteken, a befektetők biztonságosabb részvényekbe csoportosították át tőkéjük egy részét, miután a friss gazdasági adatok felélesztették az infláció és a kamatemelések miatti aggodalmakat, a technológiai részvények árfolyamában pedig mérséklődött a nyereség.

Két órával a zárás előtt, közép-európai idő szerint este nyolc órakor a Dow Jones ipari átlag 0,07 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,10 százalékos mínuszt mutatott, míg a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,08 százalékos pluszban állt.

A Nasdaq lemorzsolta a kezdeti több mint 1 százalékos nyereséget, miután a nagy technológiai vállalatok közül az Apple, a Netflix és az Alphabet árfolyama is csökkent. A vártnál jóval kedvezőbb eredményekről beszámoló Amazon napi csúcsán 7,91 százalékos pluszban forgott, ám két órával a zárás előtt már csak 4 százalék körüli nyereségben állt.

A Microsoft és az Intel több mint 3,5 százalékos nyereségben nyitott, ám a délutáni kereskedésben már csak 1,18 százalékos pluszban, illetve az Intel esetében 0,31 százalékos mínuszban állt az árfolyam. A vártnál jobb eredményeket közölt a Chevron is, 1,80 százalékos nyereségben forgott.

A tőzsdenyitás előtt egy órával közzétett első becslés szerint az előző negyedévi 2,9 százaléknál jóval lassabban, de a 2,0 százalékos elemzői várakozásoknál gyorsabb ütemben, 2,3 százalékkal nőtt éves összevetésben az amerikai gazdaság január-márciusban. A fogyasztók kiadásai az utóbbi öt év leggyengébb ütemével nőttek, a bérjövedelmek viszont az utóbbi 11 év leggyorsabb ütemével emelkedtek.

Egy euróért 1,2104 dollárt adtak nyolc órakor, 0,01 százalékkal gyengült az amerikai fizetőeszköz. A japán jenhez képest 0,18 százalékot veszített értékéből a dollár, 109,10 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedésre váltott, noha szinte egész nap csökkent.

A legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,17 százalékos nyereségben, 74,87 dolláron állt, míg a WTI 0,04 százalékos pluszban, 68,22 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,43 százalékkal, 1323,60 dollárra nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!