Tőzsde - Pozitív kezdés várható Európában

Gazdaság, 2018.06.22

Az előző napi nagy árfolyamvesztés után mérsékelt indexemelkedésre lehet számítani pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések alapján a londoni és a frankfurti tőzsdék 0,1 százalék, a párizsi 0,2 százalék indexemelkedéssel nyithatnak.

A pénteki tőzsdei kereskedést az OPEC bécsi közgyűlésének hírei mellett az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok júniusi beszerzésimenedzser-indexei befolyásolhatják.

Csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacok nagy veszteséggel zártak az éleződő világkereskedelmi viszály függvényében. A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,93 százalékkal, a Stoxx 600 index 0,90 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,05 százalékkal csökkent. Londonban az FTSE-100 index 0,93 százalékot veszített, a frankfurti DAX index 1,44 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 1,05 százalékkal csökkent, Madrid pedig 0,89 százalékkal zárt alacsonyabban.

A leggyengébb ágazatnak az autóipar bizonyult csütörtökön, miután a Daimler a nemzetközi kereskedelmi feszültség fokozódására hivatkozva rontotta idei éves eredmény előrejelzését. Az autóipar ágazati mutatója több mint három százalékkal gyengült.

A legnagyobb indexveszteséget, 2,02 százalékosat a milánói tőzsde szenvedte el, miután közismerten euroszkeptikus politikusok kerültek a szenátus költségvetési és pénzügyi bizottságainak élére. A banki papírok nagyot veszítettek, az Unicredit, Ubi Banca és Intesa Sanpaolo részvények két-három százalékkal gyengültek.

Az olaj ára emelkedett, a Brent 1,08 százalékkal 73,84 dollárra, a WTI 1,11 százalékkal 66,27 dollárra hordónként.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC bécsi közgyűlése pénteken és szombaton vitatja meg a szervezeten kívüli nagy olajtermelőkkel, élükön Oroszországgal, a világ legnagyobb olajtermelőjével a 2017 eleje óta érvényben lévő önkéntes termeléskorlátozási megállapodásuk további sorsát.

Az euró 0,26 százalékkal 1,1633 dollárra erősödött. Az arany ára 0,02 százalékkal unciánként 1270,80 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!