Tőzsde - Pozitív kezdésre lehet számítani Európában

Gazdaság, 2018.04.19

Indexemelkedésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések alapján a londoni és a frankfurti tőzsdék 0,1 százalék körüli indexemelkedéssel nyithatnak, Párizsban pedig 0,2 százalék lehet az erősödés nyitáskor.

Szerdán erősödéssel zártak az európai tőzsdék az emelkedő nyersanyagárakat követve és számos kedvező vállalati eredménynek köszönhetően. A páneurópai Stoxx 600 index 0,29 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,30 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,42 százalékkal zárt magasabban. Londonban 1,26 százalékkal erősödött az FTSE-100 index, Frankfurt 0,04 százalékkal, Párizs pedig 0,50 százalékkal erősödött. Madrid 0,54, Milánó 0,47 százalék indexemelkedéssel fejezte be a szerdai kereskedést.

A legerősebb ágazatnak a nyersanyagipar bizonyult a szerdán négy százalékot meghaladó emelkedéssel, ami elsősorban a Polymetal International 12 százalékos árfolyamnyereségének volt köszönhető. Az orosz nemesfémtermelő cég árbevétele 19 százalékkal nőtt az első negyedévben, nemesfém termelése pedig öt százalékkal növekedett.

A második legjobban szereplő ágazat az olaj- és gázipar volt az olajár-emelkedésnek köszönhetően. Az ágazati mutató másfél százalékkal erősödött.

Leggyengébben az autóipari részvények szerepeltek szerdán az európai tőzsdéken, az ágazati mutató egy százalékkal gyengült annak ismeretében, hogy márciusban 5,2 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett autók száma Európában. A Continental AG autóipari alkatrész beszállító vállalat pedig lefelé korrigált, éves eredmény előrejelzése miatt veszített négy százalékot az árfolyamából.

Az olajár a szerdai két százalék után tovább emelkedett csütörtökön. Az áremelkedést részben az amerikai olajkészletek múlt heti váratlan csökkenése, valamint a magasabb, akár 100 dolláros árszint elérését célzó szaúdi törekvés idézte elő. A Brent nyersolaj ára az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával 0,60 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben 73,92 dolláron hordónként, amire 2014 végén volt legutóbb példa. A WTI ára 0,57 százalékkal 68,86 dollárra emelkedett.

Az arany ára alig változott, 0,07 százalékkal unciánként 1354,40 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,09 százalékkal jegyezték erősebben 1,2384 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!