Tőzsde - Vegyes kezdés az amerikai tőzsdéken

Gazdaság, 2019.12.30

Vegyes, csekély mértékben változó indexekkel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon.

New Yorkban a DJIA-30 index 0,03 százalék, az S&P-500 index 0,01 százalék emelkedéssel, a Nasdaq Composite index pedig 0,03 százalék csökkenéssel kezdte a kereskedést.

A főbb indexek az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rendezéséről megkötött "első fázisú" megállapodás december eleji bejelentése óta rekordot rekordra halmoznak. Bár az év eleje óta is tetemes nyereségeket halmoztak már fel a kedvező makrogazdasági adatoknak és a Fed növekedésösztönző kamatpolitikájának köszönhetően.

A DJIA index három egymást követő hetet zárt nyereséggel. Az S&P-500 index kilenc alkalommal döntötte meg saját rekordját az elmúlt 11 kereskedési napban. A Nasdaq Composite index - bár 11 napja tartó erősödő szakasznak vetett véget némi csökkenéssel pénteken - a múlt héten lépte át első alkalommal a 9000 pontos küszöböt.

Az indexek "rekordfutama" az év végére megritkult forgalomban azonban valószínűleg már veszíteni fog a lendületéből az év két utolsó kereskedési napján, hétfőn és kedden.

Az olajár három havi csúcshoz emelkedett pénteken az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rendeződése folytán erősödő bizakodó piaci hangulatban. Az olajár emelkedéséhez hozzájárult az amerikai nyersolajkészletek vártnál nagyobb múlt heti csökkenéséről adott jelentés is.

Az amerikai piacok nyitásakor a globális kereskedelemben a WTI nyersolaj ára 0,71 százalékkal állt magasabban hordónként 62,16 dolláron, a Brent nyersolaj ára pedig 0,81 százalékkal 67,41 dollárra ment fel.

Az eurót 0,17 százalékkal jegyzik erősebben 1,1194 dolláron az arany sport ára 0,21 százalékkal unciánként 1513,60 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!