Tőzsde - Vegyesen alakult a kereskedés New Yorkban

Gazdaság, 2018.08.03

Vegyesen alakult a kereskedés a New York-i tőzsdén pénteken.

Közép-európai idő szerint este fél nyolckor, két és fél órával zárás előtt a Dow Jones ipari átlag 0,39 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója pedig 0,26 százalékos pluszban, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,13 százalékos mínuszban állt.

A Dow Jones és az S&P értékét egy sor kedvező vállalati gyorsjelentés húzta felfelé, ami ellensúlyozni tudta az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek éleződését. A nap nyerteseként a fogyasztási termékeket gyártó szektor alindexe 1,17 százalékkal nőtt. A vártnál nagyobb bevételről és profitról beszámoló Kraft Heinz élelmiszeripari óriáscég árfolyama több mint 9 százalékkal ugrott meg, a videojátékokat készítő Take-Two pedig 10,5 százalékkal drágult a vártnál nagyobb bevételnek köszönhetően.

A kínai kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy 60 milliárd dollár értékű amerikai árucikkre vetnek ki 5-től 25 százalékig terjedő pótvámot, ha az Egyesült Államok valóra váltja fenyegetését, miszerint további 200 milliárd dollár értékű kínai terméket 25 százalékos védővámmal sújt.

A kereskedelem alakulására érzékeny amerikai vállalatok árfolyama lefelé indult meg ennek nyomán, így a Boeing 0,55 százalékot, a Caterpillar 0,7 százalékot, a cseppfolyós gázt exportáló Cheniere Energy 2,2 százalékot veszített értékéből.

A technológiai cégek visszaadták a csütörtöki nyereség egy részét, így a Google anyavállalata, az Alphabet árfolyama 0,6 százalékkal csökkent. A Symantec kiberbiztonsági vállalat több mint 10 százalékot esett, miután rontotta éves bevételi előrejelzését. A videojátékokat készítő Activision Blizzard's a vártnál nagyobb nyereséget termelt a második negyedévben, de bevétele és éves bevételi előrejelzése elmaradt a várakozásoktól, így árfolyama majdnem 4 százalékot esett.

Az amerikai munkaügyi minisztérium júliusi jelentésében arról számolt be, hogy a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma a vártnál kevésbé, 157 ezerrel emelkedett, miközben a betöltetlen álláshelyek száma elérte a 6,6 milliót. A munkanélküliségi ráta 3,9 százalékra esett, ami azt mutatja, hogy a munkaerőpiac még feszesebbé vált.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

A legközelebbi, októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,45 százalékos mínuszban, 73,12 dolláron, a szeptemberi szállítású WTI pedig 0,91 százalékos veszteségben, 68,33 dolláron forgott.

Egy euróért 1,1588 dollárt adtak, 0,02 százalékkal gyengült az amerikai fizetőeszköz. A japán jenhez képest 0,39 százalékot veszített értékéből a dollár, 111,21 jenen forgott. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 0,09 százalékkal, 94,91 pontra csúszott le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!