Tőzsde - Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2018.05.15

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek kedden, miközben a befektetők a vállalati gyorsjelentések mellett a legfontosabb politikai és gazdasági kockázatokat latolgatták, az olajárak pedig a három és fél éves csúcsok közelében mozogtak.

A frankfurti DAX-index 0,06 százalékos mínuszban, míg a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,16 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,23 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,05 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,18 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 viszont 0,03 százalékkal csökkent.

A nap vesztese a telekom-ágazat, amelynek almutatója 2,1 százalékkal esett. Az Iliad francia telekommunikációs cég közel 20 százalékos mínuszban zárt, árfolyama ötéves mélypontra süllyedt, mert a vártnál gyengébb eredményeket ért el az első negyedévben. A Vodafone brit mobilszolgáltató 4,26 százalékot veszített értékéből arra a hírre, hogy októberben távozik a vállalat éléről Vittorio Colao, és Nick Read, a jelenlegi pénzügyi igazgató kerül át a vezérigazgatói székbe.

Az európai bankszektor a kereskedés elején még emelkedett, de alindexe végül valamivel az előző napi záróérték alá került. A nap folyamán a Raiffeisen Bank, a Commerzbank és a Crédit Agricole egyaránt a vártnál jobb számokkal rukkolt elő, így a Raiffeisen és a Commerzbank 4 százalék körüli, a Crédit Agricole pedig 1,2 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A ThyssenKrupp német ipari konszern 6,5 százalékot veszített értékéből, mert bár eredményei megfeleltek a várakozásoknak, elemzők szerint a magasabb költségmegtakarításokkal és az alacsonyabb IT-kiadásokkal az ipari megoldásokat kínáló üzletág váratlan veszteségét próbálták leplezni.

Az európai záráskor a Dow Jones ipari átlag 0,73 százalékos, az S&P 500-as 0,63 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,81 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozog. A legközelebbi, júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,59 százalékos nyereségben, 78,69 dolláron állt, míg a júniusi szállítású WTI 0,32 százalékos mínuszban, 70,73 dolláron forgott.

Az olajárak napközben három és fél éves csúcson is jártak a kínálat szűkülése és az Irán ellen tervezett amerikai szankciók miatt. A Brent napi csúcsán, 79,47 dolláron, a WTI pedig 71,89 dolláron is állt.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 1,87 százalékkal, 1293,50 dollárra esett.

Egy euróért 1,1862 dollárt adtak este fél hat után a nemzetközi bankközi piacon, 0,54 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!