Tőzsde - Veszteséges kezdés várható Európában

Gazdaság, 2018.05.23

Indexcsökkenésre lehet számítani szerdán a főbb európai értékpapírpiacok nyitásakor.

A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti DAX index 0,15 százalék, a londoni FTSE-100 index 0,25 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,20 százalék csökkenéssel kezdheti a szerdai kereskedést.

A szerdán esedékes makrogazdasági adatok közül az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok májusi szolgáltatóipari, feldolgozóipari, valamint kompozit beszerzésimenedzser-indexeinek előzetes befolyásolhatja a tőzsdei árfolyamokat.

Kedden a páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,29 százalékkal, a Stoxx 600 index 0,27 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,41 százalékkal erősödött.

Londonban 0,23 százalék erősödéssel fejezte be a keddi kereskedést az FTSE-100 index, Frankfurtban 0,71 százalékkal emelkedett a DAX, a párizsi CAC-40 pedig 0,05 százalékkal végzett magasabban. Madridban 0,72 százalék, Milánóban 0,54 százalék volt az indexemelkedés kedden.

Az autóipari részvények a nap legnagyobb nyertesei közé kerültek a kínai importvámok csökkentésének köszönhetően. Az autókra kivetett importvámot Kína 15 százalékra csökkenti 20 és 25 százalékról, az autóalkatrészekre kivetett vámot pedig egységesen 6 százalékra az eddigi 8, 10, 15, 20 és 25 százalékról. Az autóipari részvények ágazati indexe egy százalékkal erősödött kedden Európában. A BMW autógyár és a Schaeffler mobilitási technológiai vállalat részvénye két és fél százalékkal erősödött.

A távközlési cégek szintén a nagy nyertesek között voltak a keddi európai tőzsdei kereskedésben. A francia távközlési felügyelet elnöke a Le Monde lapnak adott nyilatkozatában közölte, hogy hivatala támogatja az ágazatban zajló konszolidációs folyamatot. A holland Altice távközlési vállalat részvénye például közel húsz százalékkal erősödött.

Az olajár szerdán lefelé korrigált az előző napi erősödés után. A Brent idei csúcsa 80,50 dollár hordónként, a WTI nyersolajé pedig 72,83 dollár. Szerdán az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a Brent 79,07 dolláron, a WTI pedig 71,92 dolláron állt 0,63 és 0,39 százalék csökkenéssel.

A keddi olajár-emelkedés részben az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus elodázásának köszönhetően, részben pedig a venezuelai termelés esetleges további csökkenéséről elterjedt hírek miatt következett be. A venezuelai elnökválasztás tisztaságát megkérdőjelező Egyesült Államok ugyanis olajipari szankciókat rendelt el Venezuela ellen, ahol az olajtermelés már egyébként is harmadával csökkent két év alatt.

A dollár erősödött a Fed legutóbbi kamatdöntő ülése jegyzőkönyvének közzétételére várva. Az eurót 0,13 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1765 dolláron, az arany határidős jegyzésének legközelebbi kontraktusa 0,07 százalékkal unciánként 1291,10 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!