Tőzsde - Veszteséges zárás Európában

Gazdaság, 2018.06.18

Vegyes kezdésből veszteségbe fordította az európai értékpapírpiacokat hétfőn az amerikai-kínai külkereskedelmi viszály eszkalálódása.

A páneurópai Stoxx 600 index 0,84 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 0,77 százalék veszteséggel fejezte be a hétfői kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,08 százalékkal csökkent.

A nem hivatalos záró adatok szerint Londonban 0,03 százalékkal csökkent a kereskedés végére az FTSE-100 index, Frankfurtban a DAX index 1,30 százalékkal végzett alacsonyabban, a párizsi CAC-40 index pedig 0,93 százalékkal gyengült. Milánóban 0,44 százalék, Madridban 0,77 százalék volt az indexcsökkenés hétfőn.

Donald Trump amerikai elnök pénteken 25 százalékos pótlólagos vám kivetését jelentette be 50 milliárd dollár értékű, Kínából importált csúcstechnológiai termékre "Kína tisztességtelen magatartása miatt a szellemi tulajdonjogok védelme és fejlett technológiai ismeretek terén". Kína válaszul 25 százalékos importvám kivetését jelentette be 34 milliárd dollár értékű amerikai termékre.

A hétfői európai tőzsdenap legnagyobb vesztesei az autóiparból kerültek ki, a Volkswagen AG. részvénye két és fél százalékkal gyengült a konszern prémium márkája, az Audi igazgatójának letartóztatása miatt.

Az olaj ára emelkedett, a Brent 1,40 százalékkal hordónként 74,47 dollárra, a WTI 0,35 százalékkal 65,08 dollárra.

Az OPEC a hét végén ül össze Bécsben termelési politikájának lefektetésére. Szaúd-Arábia, az OPEC legnagyobb termelője, valamint Oroszország, az OPEC 2017 eleje óta tartó termeléskorlátozási programjában részt vevő szervezeten kívüli országok legnagyobbikaként egyaránt a korlátozási keret csökkentését szorgalmazza. A tanácskozás kimeneteleként a világpiaci olajkínálat növekedésére lehet számítani.

Az arany ára valamelyes magához tért a pénteken 1275 dolláron elért, öt és féléves mélyponthoz képest. A határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,23 százalékkal unciánként 1281,50 dollárra emelkedett.

Az euró árfolyama nem változott, 1,1610 dolláron állt az európai záráskor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!