Tőzsde - Csökkentek az indexek New Yorkban

Gazdaság, 2017.03.07

Enyhén csökkentek a New York-i tőzsde irányadó indexei kedden, miközben a dollár árfolyama erősödött a szinte teljesen bizonyos kamatemelést valószínűsítő várakozások nyomán.

Két és fél órával a zárás előtt, közép-európai idő szerint este fél nyolckor a Dow Jones ipari átlag 20 935,43 ponton, 0,09 százalékos mínuszban állt. A tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,16 százalékkal 2371,45 pontra, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,04 százalékkal, 5847,06 pontra süllyedt.

A mutatókat lefelé húzták a gyógyszergyártó és biotechnológiai cégek, amelyek árfolyama jelentősen esett annak nyomán, hogy Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetében a gyógyszerárak csökkentésének szükségességéről beszélt. Trump egyúttal támogatásáról biztosította az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény visszavonásáról, illetve az azt felváltó új egészségbiztosítási törvényről szóló javaslatot, amelyet hétfőn nyújtottak be republikánus képviselők a kongresszusban.

Az S&P 500 indexet alkotó tizenegy szektor közül nyolc almutatója csökkent, a legnagyobb mértékben, 0,55 százalékkal az egészségügyi vállatoké. Ezen belül a Pfizer és a Merck árfolyama 1,1 százalékkal, az Amgené 1,4 százalékkal esett.

Az elnökválasztás óta a legnagyobb árfolyamnyereséget elkönyvelő pénzügyi vállalatok is a nap vesztesei közé tartoztak, így például a JP Morgan 0,3 százalékkal, a Wells Fargo pedig 0,5 százalékot veszített értékéből.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a monetáris politika további szigorítására készíti fel a piacokat, szokatlanul sok döntéshozó, köztük Janet Yellen elnök is azt sejtette nyilatkozataiban, hogy a kamatalakító bizottság március 14-15-i ülésén újabb emelés mellett dönt.

A dollár kedden is erősödött a vezető devizákhoz képest. Az euróhoz képest este 0,07 százalékos nyereségben állt, 1,0571 dolláron jegyezték a közös európai fizetőeszközt a bankközi devizapiacon.

Az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,72 százalékkal, 1216,65 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára csökken.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj májusi szállításra hordónként (159 liter) 55,90 dollárba került, 11 centes, 0,17 százalékos mínuszban állt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára áprilisi szállításra hordónként 3 centtel, 0,06 százalékkal, 53,17 dollárra süllyedt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!