Tőzsde - Emelkedéssel zárt Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexeinek többsége

Gazdaság, 2017.03.01

Emelkedéssel fejezték be a kereskedést Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei szerdán.

A régiós tőzsdék nagyrészt nem is reagáltak Donald Trump amerikai elnök kongresszusi beszédére, amelyből nem derültek ki újabb részletek a megígért adóreformokról és infrastrukturális beruházásokról, csalódást okozva ezzel a piacoknak. Így az árfolyamokat a japán, kínai és indiai feldolgozóipar februári kedvező teljesítményét tükröző beszerzésimenedzser-indexek (BMI) mozdították felfelé: gyorsuló ütemben bővült az exportmegrendelések állománya, ami a világgazdaság élénkülését jelzi.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,44 százalékkal, 19 393,54 pontra, kétheti csúcsra, míg a szélesebb körű Topix-index 1,16 százalékkal, 1553,09 pontra emelkedett. A befektetők figyelme az amerikai monetáris politika felé fordult, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve több vezetőjének keddi nyilatkozatai erősítették a márciusi kamatemelést valószínűsítő várakozásokat. Emiatt a dollár erősödött, ami kedvező hatást gyakorolt az exportorientált japán vállalatok árfolyamára.

Az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,13 százalékos veszteségben, 5704,80 ponton zárt, dacára a vártál kedvezőbb GDP-adatsornak. A tavalyi negyedik negyedévben az előzőhöz képest 1,1 százalékkal gyarapodott a hazai össztermék (GDP), jóval nagyobb mértékben az elemzők által várt 0,7 százaléknál. Az éves szintű növekedés 2,4 százalékot tett ki, szemben az elemzők által várt 1,9 százalékkal. A nyersanyagokban gazdag Ausztrália gazdasága 25 éve növekszik megszakítás nélkül.

Dél-Koreában nemzeti ünnep miatt zárva tartott a tőzsde.

Kínában emelkedtek az indexek, miután a vártnál jobb feldolgozóipari BMI-k alátámasztották a gazdaság élénkülésére utaló közelmúltbeli adatokat. A nyereség mértéke délután visszaesett, mivel a befektetők már profitot realizáltak. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,16 százalékkal, 3246,93 pontra, a második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,26 százalékkal, 10 418,62 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 0,16 százalékkal 3458,44 pontra nőtt.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,23 százalékos pluszban, 23 795,00 ponton fejezte be a kereskedést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!