Tőzsde - Erősödő indexek New Yorkban

Gazdaság, 2017.07.07

Az amerikai értékpapírpiacokon lendületes indexemelkedés követte a pozitív nyitást pénteken.

A zárás előtt bő két órával a DJIA-30 index 0,47 százalékkal, az S&P-500 index 0,66 százalékkal, a Nasdaq Composite index 1,17 százalékkal állt erősebben.

A pénteki kereskedés kezdete előtt az indexek heti eredménye még veszteség volt, zárásra ez azonban már változhat.

Az árfolyam-emelkedésnek a várakozásokra bőven rácáfoló júniusi foglalkozatási adatok adták meg a kezdő lökést. A foglalkoztatás javulását elemzők egyértelműen egy újabb alapkamat-emelés mellett szóló érvként könyvelték el. Csakúgy, mint a Fed inflációs céljának elérését támogató bérnövekedési adatot.

A májusban 4,3 százalékon elért 16 éves mélypontról júniusban 4,4 százalékra emelkedett munkanélküliségi rátát szintén pozitív jelként értékelték az elemzők, mivel a munkát keresőként regisztráltak számának növekedése a gazdasági kilátásokba vetett bizalom erősödését tükrözi.

Az S&P-500 indexben képviselt 11 gazdasági ágazatból kilencnek emelkedett a mutatója pénteken, a legnagyobb mértékben, 1,3 százalékkal a fejlett technológiai ágazaté. Az S&P-50 és Nasdaq Composite indexek emelkedéséhez az Apple, a Microsoft és a Facebook részvénye járult hozzá a legnagyobb mértékben.

A pénzügyi részvények is jelentősen erősödtek pénteken, indexük 0,7 százalékkal ment feljebb.

Az olajár három százalékkal gyengült pénteken az amerikai olajtermelés múlt heti növekedésének a hírére. Az olaj árát eleve gyengíti az, hogy az OPEC júniusban idei termelési csúcsát érte el a termelés korlátozására tett ígérete ellenére. Az olajár 16 százalékkal áll az év eleji szint alatt. Az amerikai piacok zárása előtt bő két órával a WTI nyersolaj ára 2,83 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 44,23 dolláron, a Brent nyersolajé 2,81 százalékkal alacsonyabban, 46,76 dolláron.

Pénteken az arany ára március óta a legalacsonyabbra csökkent. A határidős piacon az arany legközelebbi kontraktusának a jegyzése 1,02 százalékkal unciánként 1210,83 dollárra csökkent.

A dollár erősödött pénteken, az eurót 0,17 százalékkal gyengébben, 1,1404 dolláron jegyezték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!